Çin 9 yıl sonra faiz oranını sürpriz bir kararla 0,27 puan artırdı. Emtia fiyatları geriledi, petrol fiyatları düştü. Çin ile büyüyen Asya şirketlerinin hisseleri gerileyince, Uzakdoğu borsaları düştü.
Dünya ekonomilerinin artık neredeyse kaderini belirleyecek olan Çin'den dün gelen haber yüreklere su serpti. Çin Merkez Bankası 9 yıldır değiştirmediği resmi kredi faiz oranını 0,27 puan artırarak yüzde 5,53'e çekti. Çin özellikle serbest ekonomiye geçiş kararının ardından, dünya ekonomi tarihininin gördüğü en hızlı büyüme rakamlarına ulaşmıştı. 1998 yılında 954 milyar dolarlık GSMH'ye sahip olan ülke aradan 5 yıl geçtikten sonra 2003 sonunda yıllık ortalama yüzde 7.5'lik büyüme ile 1.5 milyar dolar sınırına erişti. İşte bu hızlı büyüme temposu, Çin hükümetini de rahatsız etmeye başlamıştı. Bu yılın başlarında Çin'li yetkililer, ekonomiyi soğutmak gerektiğinin altını çizmeye başlamıştı. İşte dün Çin Merkez Bankası ilk kez soğutma önlemleri için para politikasını devreye soktu ve faiz oranını 0,27 puan artırdı.
EMTİA FİYATLARI DÜŞTÜ Çin'in faiz oranlarını artırması emtia fiyatlarında hızlı düşüşleri beraberinde getirdi. Kararın açıklanmasından, varili 50 doları bulan ve Çin'den gelen talebin de etkisiyle tarihinin en yüksek seviyelerine yükselen petrol fiyatları, 1.5 dolar geriledi. New York'ta vadeli bakır fiyatları yüzde 2.7 geriledi. Özellikle Asya'da demir çelik şirketlerinin hisselerinde gerilemelere bağlı olarak Tokyo Borsası binde 2 düştü.
DÖVİZ KURUYLA GELEN GÜÇ Bu kararla, ucuz iş gücü düşük oranlı krediler ile desteklenince rekabet avantajı yakalayan Çinli firmaları daha zor günlerin beklediği belirtiliyor. Çin Hükümeti halen dış ticaretini desteklemek amacıyla sabit kur sistemi uyguluyor. Halen iç piyasada 1 dolar 8 yuan, ihracatta ise 1 dolar 9 yuan. 75 milyar dolar dış ticaret fazlası veren Çin'de kurun şu anki seviyesinden çok daha değerli olması gerekirken dış ticaret politikasını desteklemek için hükümetin kurları sabit tutması başta ABD olmak üzere birçok dünya devini rahatsız ediyor. Analistler 6 ay içinde ikinci bir faiz artırımının gelmesine kesin gözüyle bakıyor. Sonraki adımın ise esnek kur sisteminin getirilmesi. Esnek kur sistemine geçilmesiyle kısmen serbestleşecek olan Yuan'ın bu sistemde daha değerlenmesi bekleniyor. Bu durumda Çin ürünlerinin fiyatlarının artması bekleniyor.