Ekonomide tarihi bir reforma adım atan Türkiye altı sıfırdan kurtulan Yeni Türk Lirası'yla dün tanıştı Türk parası artık Batı paraları gibi itibar görecek.
Enflasyona büyük darbe indiren Türkiye, parasının itibarı açısından da 82 yıl öncesine, 1922 yılına dönüyor. Banknotlardaki altı sıfırıyla dünya medyasında konu olan ve döviz kuru tablolarında sütunlardan taşan Türk Lirası eski gücüne yeniden yaklaşıyor.
YENİ LİRA 1 OCAK'TA CEBİMİZE GİRİYOR Başbakan Tayyip Erdoğan ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin dün tanıttığı Yeni Türk Lirası (YTL) 1 Ocak 2005'te piyasaya çıkacak. Mevcut paralar da bir yıl kullanımda kalacak.
RÜYA GİBİ KUR: 1 DOLAR 1.5 YTL Yılbaşında doların bugünkü değeri yaklaşık 1.5 YTL'ye eşit olacak. YTL'lerin bankalara ön yüklemesi aralıkta yapılacak. Ekonomiye güven kazandıracak para reformu AB yolunda çok önemli bir aşama sayılıyor.
100 VE 50 YTL BANKAMATİKTEN ÇEKİLEMEYECEK EN DEĞERLİ TÜRK PARASI Önünde Cemal Işıksel'in 1927'de çektiği Atatürk fotoğrafı, arkasında İshak Paşa Sarayı görüntüsü var. 81X159 mm boyutunda. Koyu mavi.
KAPADOKYA MANZARALI Arkasında Kapadokya tasarımı olan 50 YTL, görme özürlüler için 100 YTL'den daha küçük boyutta (81X152 mm) basıldı. Turuncu.
20 MİLYONUN 6 SIFIRSIZI 20 milyon TL'nin aynısı. 20 YTL, ATM'lerden çekilen en yüksek para olacak. ATM sistemi 100 ve 50 YTL için değişmeyecek.
YTL'YE ADINI VEREN PARA Bordo-mavi renkli banknot, Yeni Türk Lirası'nın sembolü olacak.
İşte Türkiye'nin yeni parası
Halen kullandığımız ve 74 yıl önce tedavüle çıkan Türk Lirası'nın ardından Cumhuriyet tarihinin ikinci parası YTL dün kamuoyuna tanıtıldı. Avrupa Birliği sürecinin tamamlanmasıyla Türkiye'nin de nihai hedefi Euro'yu kullanmak.
Yılbaşından itibaren kullanılacak olan Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruş dün Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından ilk kez basına tanıtıldı. Yeni Türk Lirası ile birlikte Türkiye, 1980'li yıllardan bu yana yaşanan yüksek enflasyonlu dönemin parasına da veda etmiş olacak. 1, 5, 10, 20, 50 ve 100'lük olarak basılacak olan Yeni Türk Lirası'nın ABD Doları karşısındaki değeri, 1 milyon 480 bin lira yerine 1.48 YTL oldu. Bu sıralama ile Türkiye dünyadaki 33 para birimi arasında son sırada iken, yedincisıraya yükseldi. Uluslararası piyasalardaki raporlamalarda TL'nin fazla sıfırları nedeniyle kazandığı olumsuz itibarın da sona ereceği, yapılan yorumlar arasında. Özellikle 1980 sonrasındaki yüksek enflasyonlu dönem TL'ye değer kaybettirmiş ve halkımız madeni paraları ve düşük kupürlü banknotları unutup bol sıfırlı paralara alışmak durumunda kalmıştı. 20 milyon gibi başka bir ülkede olmayan büyüklükte kupür bu dönemin sonucunda basılmıştı. YTL ile bugünlerin geride kalması ümit ediliyor. Çünkü paradan sıfır atmanın yeterli olmadığı, önemli olanın bugünkü düşük enflasyon seviyesinin devamı olduğuüzerinde duruluyor.
LATİNLER DENEYİMLİ.... Başta Güney Amerika ülkeleri olmak üzere, Meksika, İsrail gibi ülkeler paralarından daha önce sıfır atmıştı. Ancak Brezilya, Arjantin gibi ülkeler, ekonomilerindeki istikrarı koruyamadıkları ve enflasyonu dizginleyemedikleri için defalarca sıfır atmak durumunda kaldılar. Bir başka deyişle sıfır atmak ne kadar önemliyse tekrar atacak duruma gelmemek daha da önemli. Dikkat çekilen bir diğer nokta da 50 ve 100 lira gibi, değerleri bugün TL cinsinden 50 ve 100 milyon olan yeni banknotlar ile tanışacak olmamız.