Altı sıfırın atılmasını yukarı doğru küsurat yuvarlamak için fırsat sayanlara dikkat: En bol para, bozuk para.
Yeni Türk Lirası kullanımının gizli zam nedeni olmaması için bir yıl boyunca her malın fiyatının çift etiketle gösterilmesi zorunluluğu getirildi. Uymamanın cezası 128 milyon 500 bin lira olacak (128.5 YTL).
HER TÜRLÜ BOZUK PARA OLACAK Uzmanlar altı sıfır atmayı yukarı doğru küsurat yuvarlama fırsatı sayanların bu gerekçeyi kullanamayacağını söylüyor. Çünkü yeni dönemde bugün tedavülde olmayan 10 bin liranın bile karşılığı olacak; 1 Yeni Kuruş.
Yuvarlamanın önündeki en büyük engel 1 kuruş
Bakan Ali Babacan, YTL ile en küçük para biriminin 1 kuruş olacağını, bu nedenle kuruşun katlarının kullanılacağını belirterek, yukarı yuvarlama endişelerinin yersiz olduğunu söyledi.
Yeni Türk Lirası'nın (YTL) kullanılmaya başlaması ile birlikte fiyatlardaki yuvarlama en büyük tartışma konusu haline geldi. Daha önce özellikle büyük perakende şirketlerinin fiyat etiklerinden yukarıya doğru yuvarlama yapılmayacağının garantisini vermelerine rağmen, özellikle tedarikçi Küçük ve Orta Boy İşletmelerin ile küçük esnafın fiyat politikalarına kuşkuyla bakılıyor. YTL üzerinden yapılacak yuvarlamalarda en küçük oynamanın bile önemli kazanç veya kayıp anlamına gelebileceği, bu yüzden vatandaşların fiyat hareketlerini yeni dönemde yakın takibe almaları isteniyor. Yuvarlamanın doğru yapılmasının izlenebilmesi için YTL kullanılmaya başlaması ile birlikte her yerde çifte fiyat etiketi kullanılmak zorunluluğu getiriliyor. Düzenlenecek etiket ve tarife listeleri, 1 Ocak 2005 ile 31 Aralık 2005 tarihleri arasında, TL ve YTL üzerinden ayrı ayrı gösterilecek. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler cezalandırılacak. Çift etiket kuralına uyulmamasının cezası 128 milyon 500 bin lira (128.5 YTL).
1 KURUŞ BİLE ÖNEMLİ Yeni dönemde iş yerlerinde karşılaşılabilecek rastgele yuvarlama laflarına aldanılmaması gerektiği belirtilerek, YTL ile birlikte bir kuruşun bile büyük bir değeri olacağına dikkat çekiliyor. Örneğin bugün 1 milyon 995 bin liralık bir faturanın 2 milyon lira olarak algılanması ve bu fiyata gore ödeme yapılması olağan karşılanıyor. Oysa, YTL ile 1 kuruşun tedavüle girmesiyle birlikte artık yuvarlama etkisinin ortaya kalkacağı belirtiliyor. Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, yuvarlama etkisinin 1 kuruşlar nedeniyle çok az olacağının altını çizerek şöyle konuştu: "Euro'ya geçen ülkelerde gözlendi ve perakendeciler fırsat olarak değerlendirenler oldu. Bu da özellikle Euro'ya geçiş katsayılarının küsurlü olmasından kaynaklandı. Biz de ise fiyatlar çoktan yuvarlandı. Şu anda kullandığımız para da en küçük birim 50 bin lira yani 5 kuruş. Oysa şimdi 1 kuruş var. Artık yuvarlamaya gerek yok. Eskiden 50'nin katı gidiyordu. Şimdi 1 kuruşun katı olarak kullanılabilir ama bir takım fırsatçılar çıkabilir."
TÜKETİME DİKKAT Babacan, fiyatların küçülmesi nedeniyle YTL'ye geçildiğinde tüketimde bir miktar psikolojik artış olabileceğini belirtti. Babacan aile bütçelerinde problem çıkmaması için dikkatli harcama yapılması gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu: "Miktarın küçük görünmesi nedeniyle bir takım tüketimde artış etkisi ilk başta olabilir. Buna dikkat etmeli.1 ay sonra maaşta bu etki görünür. Bozuk para şu anda hayatımızda çok az yer teşkil ediliyor. Buna dikkat etmek gerekiyor."