|
|
|
|
|
|
DEP'lilerin siyaset yasağı kaldırılıyor
Yeni TCK ile "memnu haklar" düzenlemesi değişti. Ceza tamamlanınca, haklar otomatik olarak geri verilecek. Zana ve arkadaşları da, cezaları bitince siyaset yapma hakkına kavuşacak.
Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde hazırlanan ve 2005 yılı Nisan ayında yürürlüğe girecek yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında, eski milletvekilleri Leyla Zana ve arkadaşlarının siyasi yasakları kalkacak, tekrar milletvekili olmalarının yolu açılacak. Bu düzenlemeden dernek ve vakıflara bile üye olamayan çok sayıda aydın ve 12 Eylül mağduru da yararlanacak.
MEMNU HAKLAR DÜZENLEMESİ Yeni TCK ile seçme ve seçilme, velayet, vesayet, vakıf-dernek-şirket-kooperatif kurucusu olmak, kamu kurumlarında çalışmak gibi konuları içeren memnu hakların (kullanımı kısıtlı kamu hakları) iadesine ilişkin sistem baştan sona değişti. Eski TCK'ya göre, kişi cezasını çekip cezaevinden çıksa bile, kamu haklarından kısıtlılık uzun süre, hatta ömür boyu devam ediyordu. Bu hakların tekrar kazanılması için, cezanın infazı gerçekleştikten üç yıl sonra mahkemeye başvurulması gerekiyor, talebin kabul ya da reddedilmesini hakim yetkisine bırakıyordu. Yeni TCK'nın 53'üncü maddesine göre ise; kişi cezasını tamamladığı anda, kısıtlandığı kamu haklarını otomatik olarak kazanacak. Bunun tek istisnası, milletvekili, bakan, devlet memuru, belediye başkanlığı gibi görevleri yürütenlerin, görevlerini kötüye kullanarak suç işlemeleri halinde olacak. Hakim, bu kişilerin hak kısıtlamasının devamını isteyebilecek.
"ÖMÜR BOYU YASAK" RİSKİ Uygulamadan, DEP'li eski milletvekilleri Leyla Zana ve arkadaşları da yararlanabilecek. Zana ve arkadaşları 15 yıl hapse mahkum edildi, 2009'da cezaevinden çıkmaları gerekiyordu. Ancak, Ceza İnfaz Yasası indirimleri nedeniyle ceza 10 yıla indi. Bu indirimle 2005 Haziran ayında serbest kalmaları gereken Zana ve arkadaşları, erken tahliye edildiler. Eski TCK'ya göre, memnu haklarını kullanmaya başlamak için, cezalarının infazının tamamlanacağı 2009'dan sonraki 3 yılı beklemeleri, 2012'de mahkemeden hak talep etmeleri gerekecekti. Mahkeme hakların iadesi kararı verebileceği gibi, istemi geri de çevirebilecekti. Başvuru kabul edilmezse DEP'liler bir 3 yıl daha beklemek zorunda kalacaktı. Ayrıca, hakları iade edilse bile, Zana ve arkadaşları ömür boyu siyaset yapamayacak, dernek ya da vakıflara üye olamayacaktı. Çünkü Siyasi Partiler, Milletvekili Seçimleri, Dernek ve Vakıflar yasalarına göre, milletvekili, belediye başkanı seçilmek, bir parti, dernek veya vakfa üye olmak için bir kişinin 1 yıldan fazla hapis cezası almaması gerekiyor.
YENİ TCK İLE GELEN DEĞİŞİKLİK Yeni TCK kapsamında Zana ve arkadaşlarının ceza infaz süresinin tamamlandığı 2009 yılında kamu haklarını kullanımdaki kısıtlılık otomatik olarak kalkacak. Milletvekili Seçimi ile Siyasi Partiler yasalarındaki "1 yıldan fazla ceza alanlar milletvekili seçilemez, partilere üye, yönetici olamaz" engeli de TCK'nın bir başka maddesi kapsamında aşılacak. TCK'ya ilk kez giren 5'inci madde, "Bu kanunun genel hükümleri özel kanunlar ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanır" hükmünü içeriyor. Yani TCK'nın genel hükümlerinin, başka yasalardaki suç ve cezalar için "bağlayıcı" sayılması sağlanıyor. Yürürlükte olan yasaların bazı hükümlerinin TCK ile çelişmesi halinde, TCK hükümlerinin geçerli olması ilk kez Türk hukuk sistemine geriyor.
ALACAKAPTAN: YASAK KALKTI SABAH'ın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, "TCK'yı hazırlarken böyle bir sonuç doğurmasını düşünmüşler mi, düşünmemişler mi bilmiyorum. Ama sonuç siyasi yasakların kalkması şeklinde olacaktır" dedi. TCK'nın hazırlandığı Alt Komisyon'da görev alan CHP'li Adalet Komisyonu üyesi Orhan Eraslan da, "Ceza infaz sürelerini tamamladıktan sonra DEP'lilerin siyaset yapması, hatta milletvekilliği önünde bir engel kalmıyor" dedi.
Zübeyde YALÇIN / ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|