|
|
|
|
|
|
Kuruyemişin keyfi başka şeye benzemez
Özel günlerin en çok tercih edilen lezzeti 'kuruyemiş' yaklaşan uzun kış gecelerinin de vazgeçilmezleri arasında
Uzun kış gecelerinin eğlenceliklerinden biri olan kuruyemişlerin, evdeki dost sohbetlerine lezzet kattığına şüphe yok. Son yıllarda sağlık açısından faydaları da ön plana çıkan kuruyemişler ilk ikram edildiğinde, "aman ben almayayım, kilo yapar" dense de gecenin sonunda nasıl olduğunu anlamadan bütün çerez tabaklarının dibi görülür. Aralarında en vazgeçilmezi çekirdek, bitene kadar tüketilir. Giresun fındığından Antep fıstığına, Datça bademinden Çorum leblebisine çeşitli kuruyemişin yetiştiği ülkemizde, her mahallede bir kuruyemişçi olmasını ve bu lezzete merakı yadırgamamak gerek aslında. Birçoğu B vitamini, folik asit, Omega 3 ve Omega 6 içeren kuruyemişler, kolesterolü düşürüyor, stresi bastırıyor, kan yapıyor, sindirimi düzenliyor. Tabii kararında tüketmek gerektiğini unutmamak önemli. Ülkemizin en ünlü kuruyemişçilerinden biri olan Malatya Pazarı, 1932 yılından beri hizmet veriyor. Malatya'da küçük bir imalathane olarak kurulan firma, bugün 7 bin 500 metrekarelik kapalı 5 bin 500 metrekarelik açık alana sahip fabrikasıyla günde 50 tonluk üretim kapasitesiyle çalışıyor. En büyükleri Mısır Çarşısı'nda olmak üzere İstanbul'un değişik semtlerinde de şubeleri olan Malatya Pazarı, bir yıldır Beyoğlu'nda. Mağazanın sorumlusu Nurullah Çelen kuruyemişin saklanmasıyla ilgili şunları öğütlüyor: "Tazeliği için bir kere kesinlikle mutfağa sokmayacaksınız. Mutfakta yemek yapıldığı için buharı kuruyemişi gevşetir. Serin ve kuru yerde saklanmalı. Evlerin salonları ideal. Buzdolabına da konmaz. Cam kavanozda saklanmalı. En iyisi azar azar almak.
Neslihan Tunç
|
|
|
|
|
|
|
|
|