|
|
|
|
|
|
Adada eylül güzelliği
Güneşli günlere veda ederken güzel bir tatil önerimiz var. Doğal güzelliği, tarihi, denizi ve sükuneti bir arada yaşamak istiyorsanız Marmara Denizi'ndeki Bozcaada tam size göre
Marmara Denizi'nin sınırları içinde yer alan iki adadan biri olan Bozcaada, doğal ve tarihi güzellikler arasında sakin bir tatil özlemi duyanlar için mükemmel bir alternatif oluşturuyor. Bozcaada, tertemiz denizi, tarihi dokusu, üzüm bağları ve balık restoranlarıyla mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Tarihi M.Ö 2000 yıllarına kadar uzanan üzüm bağları ve şarabıyla tanınan Bozcaada, Çanakkale'ye bağlı bir ilçe. Nüfusu 2 bin 500 ama bu rakam kışın bine iniyor, yazın ise 5 bine kadar çıkıyor. Çanakkale Boğazı Ege ağzının 18 deniz mili güneyinde yer alan adaya Geyikli ilçesinin Yükyeri Limanı'ndan feribotla ulaşılıyor. Yarım saatlik feribot yolculuğundan sonra varılan adada ilk göze çarpan görkemli kale. Yerleşim, liman ve çevresinde yoğunlaşmış durumda. Limandan çıkıp birkaç adım ilerledikten sonra Rumlar'dan kalma iki katlı taş evler ve dar sokaklarla karşılaşıyorsunuz. Adanın tarihi dokusu ve eski evleri çok iyi korunmuş. Sokak aralarında gezerken cam kenarları ve kapı önleri çiçeklerle bezenmiş bakımlı tarihi evlerden gözünüzü alamıyorsunuz. Evlerin yanı sıra yine en az 100 yıllık binalardaki oteller, pansiyonlar, şarap butikleri, şarap fabrikaları arasından yerleşim alanındaki turunuz bitiyor. Bu arada hemen önemli bir uyarıda bulunalım; adada sadece Ziraat Bankası var, o yüzden adaya tedbirli gelin.
DOĞAL PLAJLAR Bozcaada'nın plajları tek kelimeyle harika. Denizi, kumsalı ve doğallığıyla büyülüyor. Ayazma tabelasını takip ederek plajlara ulaşabilirsiniz. Yol üzerindeki ilk kumsal Ayazma adını taşıyor. Deniz en az 10 metre boyunca aynı sığlıkta devam ediyor. Suyun dibi kumla kaplı. Sonra yavaş yavaş derinleşiyor ve yaklaşık 50 metre sonra denizin ortasında ayakta durabiliyorsunuz. Çünkü deniz seviyesinde ince uzun bir yükselti oluşmuş. Buradan keyifle adayı izliyorsunuz. Acıkınca plajın üstündeki yolun öbür yanında sıralanmış restoranlarda uygun fiyata yemek yiyebilirsiniz. Ayazma'nın hemen yanındaki koyun adı Sulubahçe. Burası da çok güzel ve çok doğal bir plaj. O kadar doğal ki, ne bir tesis, ne bir şezlong var. Sırada Habbele koyu var. Habbele, Sulubahçe'den yaklaşık 1 kilometre sürüyor. Burada da deniz çok temiz. Bazı yerleri taşlı ama yinede bolca kum var. Habbele'de iki plaj tesisi var. Biri Mitos, diğeri de Corvus. Ünlü mimar Reşit Soley'in tamamen doğal malzemeden yaptığı ve doğal yapıyı bozmadan düzenlediği plaj adanın en lüks plajı. Adanın başka koyları da var ancak oralarda hiçbir tesis olmadığı için pek giden olmuyor. Tek başına denize girmek ve güneşlenmek isteyenler kendilerini bu koylara atabilir.
RÜZGAR GÜLLERİ Habbele koyundan çıktıktan sonra sola, Batı Feneri'ne doğru devam edip, ormanın içinden geçtikten sonra sizi rüzgar gülleri karşılayacak. Türkiye'nin üçüncü rüzgar enerjisi santrali olan Bozcaada Rüzgar Enerji Santrali (BORES) çok etkileyici bir yer. Batı Feneri'nin yanından başlayıp yanyana sıralanan 17 rüzgar gülü bulunuyor. Yüksek çelik direklerin tepesinde dönen büyük pervaneler oldukça etkileyici. Rüzgarın etkisiyle dönen pervanelerden çıkan ses bazen ürkütücü olabiliyor. 2000 yılında açılan BORES, 17 rüzgar gülünden günlük 30 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Bir rüzgar gülü adaya yetiyor. Bozcaada'ya gelip de burayı görmeden dönmeyin.
2000 YILLIK BAĞLAR Bozcaada'da bağcılık adanın tarihi kadar eski. Rivayete göre adaya ismini veren Tenes, bugünkü Poyraz Limanı çevresinde bulduğu asmayı geliştirmiş ve bu asma günümüze dek gelişimini sürdürerek "kuntra asma" adını almış. Adanın üzüm bağları tam 2000 yıllık geçmişe sahip. Burada yetişen Çavuş üzümü dünyaca ünlü. Asırlar önce yazılmış kitaplarda bile adadan ve adanın üzümlerinden bahsediliyor. Şu anda 18 bin 500 dönüm üzüm bağı var. Rumlar gittikten sonra Türkler bağların başına geçmiş. Yetiştirilen üzüm ve yapılan şarapların kalitesi eskisi gibi olmasa da yine de adanın en büyük geçim kaynaklarından biri. Adada gezerken sürekli üzüm bağlarını görüyorsunuz.
LİMANDA BALIK KEYFİ Birçok adada olduğu gibi Bozcaada da liman çevresi balık restoranlarıyla dolu. Balık, karides, kalamar gibi deniz ürünlerinin en tazesi, mezelerin en lezzetlisini buradaki restoranlarda yiyebilirsiniz. Limanın en ünlü restoranı Koreli, her akşam dolup taşıyor. Burada güzel bir akşam yemeği, içki dahil kişi başı 25 milyon liraya yiyebiliyorsunuz. Tel: (0286) 697 80 98 Yemekten sonra eğlenmek için iki önemli adres var; Salhane ve Fuska... Kalenin arkasında, deniz kıyısında olan Salhane adanın en ünlü eğlence mekanı. Eski bir mezbahayı dekore ederek 9 yıl önce açılan Salhane saat 18.00 açılıp sabahın ilk ışıklarına kadar tatilcileri eğlendiriyor. Burada yerli içki 5, yabancı içkiler ise 10 milyon lira civarında servis ediliyor. Tel: (0286) 697 01 27 Fuska ise, Salhane yolu üzerinde yine denize sıfır olan daha küçük bir kulüp. Genellikle yerli müzik çalıyor. Önündeki iskelede de oturulabiliyor. Burada da fiyatlar aynı. Tel: (0286) 697 82 15
Şerif Ercan
|
|
|
|
|
|
|
|
|