|
|
|
|
Gıda Günü'nde biyolojik çeşitlilik alarmı
Hayvansal gıdaların yüzde 90'ı 14 memeli ve kuş türünden sağlanıyor. Bir türün bile yok olması dünya gıda güvenliğini alt üst edebilir. Gıda Günü'nde bu tehlikeye dikkat çekilecek
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO, 2004 yılı 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nün ana temasını "Gıda Güvencesi İçin Biyoçeşitlilik" olarak belirledi. Bu ana tema çerçevesinde insanların aktif ve sağlıklı hayatlar sürmelerine imkan verecek miktarda yüksek kaliteli gıdaya ulaşmalarında biyoçeşitliliğin rolüne dikkat çekilmesi hedefleniyor. FAO'nun hazırladığı rapora göre, hayvanlardan sağlanan gıdanın yüzde 90'ı, 14 memeli ve kuş türünden, bitkilerin sağladığı enerjinin yarısı ise buğday, mısır, pirinç ve patates olmak üzere 4 türden geliyor. Bu da, türlerden birinin dahi yok olmasının veya zarar görmesinin dünyanın gıda güvenliğini alt üst edeceği anlamına geliyor. Biyoçeşitlilik, tarım ve dolayısıyla gıda güvenliği için hayati önem taşıyor. Ancak, FAO'nun tahminlerine göre son yüzyılda tarımsal ürünlerdeki genetik çeşitliliğin yaklaşık dörtte üçü yok oldu, toplam 6 bin 350 hayvan ırkının bin 350'sinin nesli ise ya tükendi ya da tükenmek üzere. Bugün dünya kara yüzeyinin yüzde 40'ından fazlası tarım için kullanılıyor. Bu da gıda güvenliği konusunda çiftçilere büyük sorumluluk yüklüyor. Çünkü çiftçiler birçok hayvan ve bitki türünü yok etmek pahasına artan nüfusu beslemek için her geçen gün daha fazla gıda üretmek zorunda. Türkiye'de de 1999 -2002 arasında tarımsal üretim yüzde 4, hayvansal üretim yüzde 10 oranında ve ekili alanlar 450 bin hektar civarında azaldı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|