Nesilleri yok olmak üzere
Yaşam alanlarının daralması ve fildişi ticareti Asya fillerinin hayatını tehdit ediyor. Uzmanlar sayıları en fazla 51 bin 300 olan bu hayvanlar için tehlike çanlarının çaldığını vurguluyor
Sayıları giderek azalan türler üzerine yapılan çalışmalar Asya fillerinin de nesillerinin tükenme tehlikesi yaşadığını gösteriyor. Yaşam alanlarının giderek daralması ve fildişi ticaretindeki artış ise bu tehlikenin ana nedenleri. Sri Lanka, Endonezya, Tayland, Laos, Vietnam, Kamerun, Nepal, Myanmar ve Borneo'un toprakları bir zamanlar Asya filleri ile doluyken, bugün sayıları tek tek belirlenebilecek kadar azaldı. Ortalama ağırlıkları 5 ton, uzunlukları 5.5-6.4 metre, yükseklikleri 2.5-3 metre civarında olan ve 60 yıl yaşayan bu hayvanların sayısının en fazla 51 bin 300 olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar, yaşam alanlarının giderek daralması, fildişi ticareti ve göç yollarının kanallar, yerleşim birimleri ya da demiryolları nedeniyle kapanması gibi etmenlerin de Asya fillerinin nüfus yoğunluğunu azalttığını söylüyor.
YALNIZ DEĞİLLER Öte yandan Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın yaptırdığı araştırmalar da Asya fillerinin bu tehlikeyi tek başına yaşamadığını ortaya koyuyor. Kaplanlar, dev domuz burunlu kaplumbağalar, beyaz köpekbalıkları ve yunuslar da korunması gereken hayvanlar listesinde yer alıyor. İsimleri ve yaşadıkları coğrafyalar farklı olsa da, bu hayvanların sayılarının giderek azalmasına yol açan sebepler aynı. Derileri, kemikleri, dişleri ve yüzgeçlerinin dünya pazarında satılması, yaşadıkları çevrelerin yine ticari kaygılarla talan edilmesi, bu hayvanların yaşamlarını tehlikeye sokuyor. Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı yetkilileri ise, söz konusu hayvanların doğal yaşam ortamlarının koruma altına alınmaması, av yasaklarına uyulmaması ve doğa konusunda insanların duyarsızlıklarına son verilmemesi halinde listenin uzamasından korkuyor.
|