IMF bastırdı, faiz dışı fazla hedefi yine % 6.5'te kaldı
Hükümet ve IMF arasındaki faiz dışı fazla tartışması noktalandı. Yüksek Planlama Kurulu 2005 bütçesinde hedefin yüzde 6.5 olduğunu açıkladı. Büyüme yüzde 5 olarak belirlendi.
Aylardır süren faiz dışı fazla tartışmasına son nokta konuldu. Başbakan Erdoğan yüzde 5.5'lik oranda ısrar ederken, IMF ekonomi bürokratlarıyla görüşmelerde yüzde 7'den kapıyı açtı. 2005 yılı bütçesine son şeklini veren Yüksek Planlama Kurulu (YPK) ise önümüzdeki yıl faiz dışı fazla hedefinin yüzde 6.5 olacağını açıkladı. Böylece IMF'nin istediği sınırlar içinde kalındı. YPK, 2005 Yılı Bütçesi'ne son şeklini verdi. İç ve dış kamuoyunun merakla beklediği faiz dışı fazla oranında IMF'nin dediği oldu. 2005'te de faiz dışı fazla yüzde 6.5 olacak. 155.5 katrilyon civarındaki bütçeden düşük dereceli memura yıllık yüzde 12.3 (yüzde 6+6), yüksek dereceli memura yüzde 8.1 (yüzde 4+4) zam kararı çıktı. 104 katrilyon lira civarında vergi geliri hedeflenen 2005 yılında, kişi başına milli gelirin 4 bin 128 dolara ulaşması bekleniyor. Bütçedeki gelirler ise 126 katrilyon lira olarak belirlendi. Gelecek yıl, yüzde 5 büyüme, yüzde 8 enflasyon öngörülüyor. Dış dengede ise 2005'te ihracat yüzde 14.5 artışla 75 milyar dolara, ithalat ise yüzde 8.9 artışla 104 milyar dolara çıkacak.
ZAMLARA SOSYAL POLİTİKA FRENİ IMF'nin yüzde 7'den az olmayan faiz dışı fazla talebine karşın orta yol bulundu. Gelecek yıl için hedeflenen yüzde 6.5'lik faiz dışı fazlanın 5 puanı bütçeden, 0.8 puanı KİT'lerden, 0.7'sinin ise işsbizlik sigortası fonu başta olmak üzere diğer kalemlerden sağlanacak. 2005'te konsolide bütçe açığının GSMH'ye oranı yüzde 6.1'e indirilecek ve 30 katrilyon olacak. Bütçede faiz dışı fazla 24 katilyon olarak hedefleniyor. Faiz dışı fazla hedefinin tutturulması için akaryakıt ve tekel ürünlerine en az 2 katrilyon lira gelir getirecek düzeyde zam yapılması beklenirken tüpgaz ve elektrik zammına Enerji Bakanı Hilmi Güler karşı çıktı. Elektrik fiyatlarındaki artışın sanayiin girdi maliyetlerini yükseltitğini ve istihdamı engellediğini savunan Güler, sosyal sorumluluğa dikkat çekti.
DEMİRYOLUNA ESKTRA ÖDENEK 2005 yılı bütçesinin en önemli bölümünü yatırım ödenekleri oluşturdu. Başbakan Tayyip Erdoğan'a önceki gün anlatılan bütçenin ayrıntıları, dün Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında toplanan YPK'da masaya yatırıldı. Bu yıl 6.4 katrilyon lira civarında kalacağı tahmin edilen yatırım ödenekleri gelecek yıl 10.3 katrilyona ulaşacak. Enerji sektörüne 3.1 katrilyon ödenek tahsis edilecek. Böylece enerji sektörü en az 7 katrilyon ödenek beklentisine karşın bu tutarın yarısından az ödenekle yetinecek. Kazalar sonrası yatırım atağına geçmeye hazırlanan demiryollarına ekstra ödenek verilecek.
YATIRIMA BREZİLYA MODELİ Bakan Güler, dış borç limitleri yüzünden yaşanan sıkıntılara işaret ederek, "Dış proje kredili yatırımlar faiz dışı fazlaya dahil edilmemeli. Bu kredilerin, tahkim boyutu olanları var. Yatırımlar tamamlanamayacak. Üretime geçmeyen tesisler için Hazine'nin yükümlülüğü doğacak" uyarısında bulundu. Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF ile program yürütürken Brezilya'nın, hemen üretime geçebilecek yatırımlar için istisnalar alabildiğini kaydetti ve bu yönde çalıştıkları mesajını verdi.