Sütçüler uyardı: Yıllık 11 milyon ton süt tüketiminin yalnızca 2.5 milyonu kayıtlı. AB, bu rakama bakıp 'Kalanı bizden alacaksınız' diyecek.
Sokak sütçüsüne AB ambargosu!
AB İlerleme Raporu, Türkiye'yi bekleyen ev ödevlerini ortaya koydu. SETBİR Başkanı Bahçıvan, sokak sütünün kayıt altına alınmaması durumunda AB sürecinde Türkiye'yi 'mecburi ithalat'ın beklediğine dikkat çekti. Çözüm, kaliteli et ve süt tüketimini acilen artırmak.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu'nu açıklamasından sonra ev ödevlerimiz yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Özellikle Türkiye nüfusunun yüzde 35'inin çalıştığı tarım öncelikli gündemi oluşturuyor. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da kayıt dışının en büyük sorunları olduğu belirterek, "Acilen önlem alınmazsa AB sürecinde mecburi ithalata zorunlu kalacağız" dedi. 11 milyon ton süt tüketiminin olduğu Türkiye'de sadece 2.5 milyonluk kısmının kayıtlı olduğunu ifade eden Bahçıvan, "AB yetkilileri kayıtlı olan kısma bakıp
eksik kalan kısmı bizden almak zorundasınız diyecekler" diye konuştu. Bahçıvan, göreve gelmesi nedeniyle basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, gıda sektörünün tartışmasız geleceğin sektörü olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: "Türkiye'nin acilen hayvancılık sektörünü ele alması, kaliteli et ve süt üretimiyle tüketiminin artırılması için sektörü yeniden yapılandırması gerekiyor. SETBİR Yönetim Kurulu olarak Türkiye'deki et ve süt ürünlerinin tüketim azlığındaki tabloyu değiştirme kararlılığındayız. Geçtiğimiz sene yüzde 80 olan sokak sütçüsünün payı bu sene yüzde 66'ya geriledi. Bunda toplumun bilinçlenmesininpayı var ancak bu oran yeterli değil." Bahçıvan, merdiven altı üretim ile AB'ye girilmesi durumunda sektörün yok olmaya mahkum olacağına işaret ederek, "Türkiye tarım sektöründe gerçekçi bir atılım sürecine girmek zorunda. Acilen hayvancılık sektörünü ele almalı, kaliteli et ve süt üretimiyle tüketiminin artırılması hedefi doğrultusunda sektörü yeniden yapılandırmalı. Ülkemizdeki kaliteli hayvan varlığının bir an önce artırılması gerekiyor'' dedi. Bu hedeflere ulaşmak için yoğun bir çalışma programı hazırladıklarını kaydeden Bahçıvan, AB mevzuatına uyum çalışmaları kapsamında faaliyetler yürüteceklerini bildirdi.