İSO'nun 3. Sanayi Kongresi'nde konuşan Martin Wolf, Türkiye ekonomisi önündeki Çin tehdidinin 15 yıl içinde artarak süreceğini belirterek, "Şimdi Asyalılar'ın zamanı, gelecekte bunu unutmayın" dedi.
Financial Times Gazetesi Ekonomi Başyazarı Martin Wolf, "Çin, Türkiye için çok büyük tehdit haline gelmeye devam ediyor. Bu tehdit, önümüzdeki 15 yıl daha da büyüyecek'' dedi. İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) düzenlediği 3. Sanayi Kongresi'nde "Küreselleşmenin Gelişmekte Olan Ülkelere Etkileri" konulu bir konuşma yapan Wolf, Asya'nın yükselişine dikkat çekti. Napolyon Bonaparte'nin "Bırakın Çin uyusun, çünkü uyandığında dünyayı sarsacak'' sözlerini hatırlatan Wolf, "Artık Çin'in uyandığı bir dönemde yaşıyoruz. Yapmamız gereken şeyleri Çin'e göre ayarlıyoruz, başarılarımızı ona göre ölçüyoruz'' diye konuştu. Türkiye'nin dünya nüfusunun yüzde 1'ini oluşturduğuna işaret eden Wolf, "Türkiye büyük bir ülke, ama dünya bağlamında özellikle Asya devlerinin yanında çok küçük kalıyor'' dedi. Wolf, Çin'in Almanya'yı 2-3 yıl içinde, Japonya'yı önümüzdeki 10 yılın ortalarında, ABD'yi de 20-30 yıl içinde geçeceğini savundu. Wolf, "Hindistan da çok büyük potansiyele sahip. Büyümesini sürdürebilirse önümüzdeki 25 yıl içinde dünyanın en büyük 3 ekonomisi arasına girecek'' dedi. Wolf, "Türkiye önümüzdeki yıllarda yüksek petrol fiyatları ile mücadele etmek zorunda. Emek yoğun imalat sektörü ücretlerinin düşmesiyle mücadele etmek zorunda" dedi.
'BÜYÜK FIRSATLAR KAÇIRDINIZ' Türkiye'nin büyük fırsatlar kaçırdığını söyleyen Wolf, 25 yıl önce Türkiye'nin alım gücü potansiyeli Güney Kore ile aynı seviyede iken Güney Kore'nin alım seviyesinin bugün Türkiye'nin 2.5 katına ulaştığına işaret etti. Wolf, "Fırsatlardan yararlanmadan önce ortaya koyacağı risklerle başa çıkabilmeniz gerekiyor" diye konuştu. Türkiye'nin tasarruf oranları en düşük olan ülkeler arasında bulunduğunu, Türkiye büyümeye başlayınca cari açığın da beraber büyüdüğünü belirten Wolf, Türkiye'nin ihracat performansının ve yatırım ortamının pek çok açıdan son derece iyi olduğunu söyledi. Türkiye'nin 1980 ve 1990'lı yılların büyük bölümünü boşa harcadığını savunan Wolf, "Türkiye, fırsatları değerlendirerek ciddi refaha kavuşabilir. Ama bu, AB'ye bağlı değil, büyük azimle üyeliğin gerektirdiği şeyleri yapabilmektir" dedi. Tartışmalara neden olan ve devalüasyon söylentilerini teşvik eden cari açığa da değinen Wolf, bu şekilde devam etmenin mümkün olmadığını belirterek "mutlaka küçük veya büyük bir kur düzeltmesi yaşanacaktır" diye konuştu.