YTL'de yuvarlamanın enflasyonist etkisi olmayacağını söyleyen Serdengeçti, "YTL uzun zamandır hayalini kurduğumuz ekonomik istikrarın kalıcılığının simgesi olacak" dedi.
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, geçiş döneminde fiyatların yukarıya doğru yuvarlanmasının, enflasyon üzerinde kalıcı etki yaratmasının beklenmediğini söyledi. Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, Sabah Gazetesi 'ın sponsorluğunda düzenlenen ve Meksika Merkez Bankası Başkanı Dr. Guillermo Ortiz'in de katıldığı "Paradan 6 Sıfır Atılması" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'de 1970'li yıllarda başlayan yüksek enflasyonun, banknot ve parasal değerleri etkilediğini, günümüzde katrilyon liraların ifade edilir hale gelmesine neden olduğu belirtti. Serdengeçti, "Bu operasyonu son derece önemsiyor olmamızın nedeni, YTL uzun yıllardır hayalini kurduğumuz ve gerçekleşmesi için önemli adımlar atılmış, ekonomik istikrarın kalıcı olması yönünde bir simge özelliği taşımaktadır" dedi.
EN BÜYÜK PARA BİZDE Türkiye'de kullanılan 20 milyon liranın, bugün dünyanın en büyük kupürlü banknotu olduğunu ifade eden Serdengeçti, Türk Lirası'ndan 6 sıfır atılmasının hem psikolojik hem teknik bir ihtiyaç olarak görüldüğünü kaydetti. Serdengeçti, bir yıl boyunca TL ile YTL'nin birlikte kullanılması nedeniyle vatandaşların değişim için acele etmesine gerek olmadığını söyledi. Serdengeçti, şöyle devam etti: "Dolayısıyla geçiş döneminde fiyatların yukarıya doğru yuvarlanma etkisi en aza indirilecektir." Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, "Paradan sıfır atılması asıl olarak ekonominin temellerine ve enflasyondaki gelişmelere bağlı bekleyişlere göre şekillenen faiz oranlarını etkilemeyecektir" dedi.