|
|
|
|
|
|
Emir büyük yerden
İstanbul'daki son yılların en büyük çete operasyonunun Başbakan Erdoğan'ın bilgisi dahilinde başladığı ortaya çıktı. Ankara polisi 'sızar' kaygısıyla İstanbul'u by-pass etti.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nca başlatılan Sedat Peker operasyonuna 6 ay süren dinleme ve kanıt toplama sonucunda start verildiği belirlendi. Sedat Peker'le gözaltına alınan 40 kişi içinde olan üç avukat dün mahkemeye çıkarıldı. MADENİNE EL KONAN İŞADAMI ŞİKEYET ETTİ Operasyonun fitilini Sivaslı tanınmış işadamı M.K.'nin şikâyeti ateşledi. Madenci K. çetenin Sivas'taki madenine el koyduğunu, Balıkesir'deki madeni için de haraç aldığını belirterek konuyu Başbakan'a ve İçişleri Bakanı'na kadar iletti. PEKER'DEN ŞİKAYETÇİ OLANLAR SIRAYA GİRDİ Bu aşamadan itibaren emniyet harekete geçti. Köstebek korkusu yüzünden operasyon Ankara polisince hazırlandı, İstanbul polisi son aşamada devreye sokuldu. Sedat Peker'den şikâyetçi olan öteki işadamlarının da tek tek ifadesi alınıyor. 'Önce al sonra sal devri bitti' Emniyet Genel Müdürlüğü'nden üst düzey bir yetkili operasyon için şöyle konuştu: "Öncekiler gibi olmayacak. Peker'in bir kapıdan gözaltına alınıp başka kapıdan salınması dönemi kapandı. Kimse Peker'in kollanmasını beklemesin."
Operasyonu Hanefi Avcı yürüttü Sedat Peker'e yönelik operasyon, İçişleri Bakanı Aksu'nun emriyle bizzat Emniyet Genel Müdürlüğü Organize Suç Daire Başkanı Hanefi Avcı tarafından yönetildi.
İşadamı şikayet edince Ankara 'alın' emri verdi
Sedat Peker'in avukatları ve kardeşleriyle birlikte gözaltına alındığı operasyonun emrinin bir işadamının şikayeti üzerine yapıldığı ortaya çıktı. M.K., Sivas'taki maden ocağına Peker tarafından el konulunca 'derdini' üst düzey makamlara iletti. Ardından düğmeye basıldı.
Emniyet Genel Genel Müdürlüğü Organize Suç Daire Başkanlığı ile İstanbul Polisi'nin Pazartesi günü İstanbul'da Sedat Peker ve adamlarına yönelik gerçekleştirdikleri eşzamanlı operasyonun emrinin bizzat Ankara'dan verildiği ortaya çıktı. Üst düzey yetkililerin Başbakan'a bilgi verilmesiyle başlayan, polisin de Peker ile adamlarını tek tek yakalamasıyla son bulan olaylar zinciri iddialara göre şöyle gelişti: Kömür madeni işletmecisi M.K. bir yıl önce nakit paraya sıkıştı. Bunun üzerine M.K., Sedat Peker'le birlikte çalıştığını bilmediği bir tefeciden borç alarak nakit sıkıntısını giderdi. Ancak parayı zamanında ödeyemedi. Tefeci, konuyu Sedat Peker'e ileterek, paranın tahsilini istedi. Bu talep üzerine harekete geçen çete, işadamını sıkıştırmaya başladı. Ancak M.K., parayı yine ödeyemeyince çete de para karşılığında M.K.'nın Sivas'daki kömür madenini elinden aldı ve işletmeye başladı. Bununla yetinmeyen çete, işadamının Balıkesir'de bulunan kömür madeninden de tehditle her ay haraç almaya başladı. M.K., Sivas'ta adli makamlara başvurdu ancak zanlılar konunun alacak verecek meselesi olduğunu savundukları için haklarında cezai işlem yapılmadı.
SON ÇARE BAKANLIK 1. SUÇ İDDİASI MHP'ye yakınlığıyla tanınan M.K. siyasi tanıdıkları vasıtasıyla son çare olarak İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya durumu iletmeye karar verdi. Aksu'yla görüşmenin ardından 'M.K'nın sıkıntısı' Emniyet teşkilatı birimlerine bildirildi.Ardından operasyon yapılacağı bilgisi Başbakan Erdoğan'a da iletildi. Bunun üzerine harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü Organize Suçlar Daire Başkanlığı, savcılıktan operasyon için izin istedi. Gerekli iznin verilmesi üzerine de İstanbul polisiyle Pazartesi günü eşzamanlı bir operasyon gerçekleştirdi. 40 ayrı adrese yapılan baskında Sedat Peker, kardeşleri Atilla Peker ve Vedat Peker ile eniştesi ve Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnur Odyakmaz'ın da aralarında bulunduğu 40 kişi ele geçirildi.
NAYIR'I KORUMAYA ALDI 2. SUÇ İDDİASI Ankara'nın 'tepelerinden' gelen emirle yakalanan Sedat Peker ve adamlarıyla ilgili bir başka iddia ise şöyle: Çete, uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı suçundan cezaevinde bulunan ve halen İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu olarak yargılanan Urfi Çetinkaya'nın 'muhbirlik'le suçladığı eski suç ortağı Cemal Nayır'ı serbest kaldıktan sonra astronomik ücretler karşılığında korumaya aldı. Nayır da cezaevinden çıktıktan sonra jest yapmak için Peker'in eniştesi Mecnur Odyakmaz'ı da Sivasspor Kulübü'nün başkanı seçtirdi. Çete ayrıca geçtiğimiz günlerde uğradığı silahlı suikat sonucu felç kalan Cemal Nayır'dan 'seni hastanede koruruz' diyerek 1 trilyon lira aldı. Cemal Nayır'ın adamları tarafından teslim edilen paranın operasyon sırasında Sedat Peker'in villasında ele geçirildiği de ileri sürüldü. Bu arada Mecnur Odyakmaz'ın zaman zaman CemalNayır'dan Sivasspor'a 'bağış' adı altında paralar aldığı da emniyet tarafından tespit edildi.
ÖNCE DAYAK SONRA İHBAR 3. SUÇ İDDİASI Çeteyle ilgili ileri sürülen bir başka iddia ise vergi borcu bulunan tekstilci Yusuf Altay'ı haraç alamayınca dövüp, polise ihbar edilmesi olayıyla ilgili. İddiaya göre çete, işadamından haraç istedi ancak alamadı. Bunun üzerine çete üyeleri vergi borcundan dolayı hakkında hapis cezası bulunan Yusuf Altay'ı kaçırarak, Beykoz'da bir ormanlık alana götürdüler. Burada Sedat Peker tarafından dövülen Atalay, kurtulduktan sonra polise giderek şikayetçi oldu. Darp raporları alan işadamından Peker'in adamları bu olaydan sonra yeniden para istediler. Bu kez Altay, çete üyelerine bir daha rahatsız edilmemesini, korkmadığını ve kendilerini şikayet ettiğini söyledi. Sedat Peker de vergi borcu bulunan işadamını polise ihbar ederek, hapse attırdı. Bunun üzerine işadamının eşi de polise giderek,eşinin can güvenliği olmadığını söyleyerek, Peker'in ikinci kez ifadesinin alınmasını istedi. Öte yandan Sedat Peker ile adamlarına karşı başlatılan operasyon, çete tarafından tehdit edilen işadamlarına da güven verdi. Peker'in polisin sert tavrıyla gözaltına alınmasını TV'lerden izleyen çok sayıda işadamının polise başvurmak için avukatlarını devreye soktukları öğrenildi.
SALİH AYDIN / SAVAŞ AKIN / MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|