Sekiz maddelik tavsiye
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye ile ilgili tavsiye belgesini açıkladı.Belgede ulaşılan sonuçlara ve tavsiyelere sekiz maddede yer verildi..
Komisyon belgesinde öne çıkan maddelerin başında, dernekler kanunu, yeni TCK, istinaf mahkemeleri ve ceza infaz yasasının uygulamaya konulması gerektiği, bu değişikliklerle beraber reform sürecinin geriye dönmemesini sağlamak üzere AB'nin süreci yakından kontrol etmesi tavsiye ediliyor. AB, bu amaçla 2005 yılı sonundan itibaren siyasi reformlarda kaydedilen gelişmeyi inceleyen yıllık raporlar hazırlayacak.
Komisyon, AB anlaşması ve Avrupa Anayasası ile uyum sağlamayan özgürlük, demokrasi, insan haklarına saygı ve temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü ilkelerini tehdit eden ciddi ölçüde ihlaller tespit etmesi halinde, müzakere sürecinin askıya alınmasını tavsiye edecek. AB Konseyi, bu durumda nitelikli çoğunlukla karar alacak.
Belgede, Türkiye'nin hayata geçirdiği önemli yasal düzenlemelerin ışığında, komisyonun, Türkiye'nin siyasi kriterleri yeterince karşıladığına kanaat getirdiği ve müzakerelerin başlamasını tavsiye ettiği kaydediliyor.
Belgede, Türkiye ile müzakerelerin ne zaman başlayacağına ilişkin kararın aralık ayında yapılacak Hükümetlerarası Konferans'ta devlet ve hükümet başkanları tarafından kararlaştırılacağı belirtiliyor.
Geçiş sürecinin uzun sürebileceği kaydedilen belgede, yapısal politikalarda ve tarım politikasında bazı özel düzenlemelere ihtiyaç duyulabileceği kaydediliyor.
Türkiye ile müzakerelerin başlamasının Türkiye'de reformların devam etmesi açısından çok önemli olduğu, ancak müzakereye başlamanın tek başına yeterli olmadığı kaydedilen belgede, ''Bu sonu açık bir süreçtir, sonuç baştan garanti edilemez'' ifadesi kullanılıyor.
|