Çocuğunuza ne kadar cep harçlığı?
Cep harçlığı okul dönemindeki çocukların özgüvenlerinin gelişmesine, tasarruf etmeyi öğrenmelerine ve paranın değerini anlamalarına yardımcı oluyor. Ancak, harçlığın miktarını iyi ayarlamalısınız.
Uzman psikolog Aslıhan Tokgöz Tozlu, okul çocuklarının cep harçlığı konusunda, annebabalara tavsiyelerde bulunuyor. "Çocuğunuza cep harçlığı verip vermemek tamamen aile olarak sizin vereceğiniz bir karardır. Ancak cep harçlığının birtakım avantaj ve dezavantajları olduğu göz ardı edilmemeli. Harçlığa alışan çocuklar yaptıkları her iş karşılığında maddi bir kazanç bekleyebilirler" diyor.
KENDİNE GÜVENİ GELİŞİR Tozlu: "Çocuklar cep harçlığı sayesinde, para kazanmak için ne kadar çalışmaları gerektiğini öğrenirler. Aynı zamanda paranın 'sokaktan toplanmadığını' öğrenirler. Paranın ne aldığını ve istedikleri şeylerden ne kadar alabileceklerini öğrenme fırsatı da bulurlar. Çocukların harcamalarını kendi paraları ile yapmaları, kontrol mekanizmalarını geliştirdiği gibi, aynı zamanda paranın değerini anlamalarını da sağlar. Tasarruf yapmayı öğrenirler. Ayrıca, istedikleri zaman istedikleri miktarda para alamayacaklarını, harcamaları için belli bir miktar paraları olduğunu bilirler. Bunlarla birlikte, kendilerine olan güven ve sorumluluk duyguları gelişir" diyor. Çocuğunuza, haftalık aldığı paranın bir kısmını biriktirmesi fikrini verebilirsiniz. Bunun karşılığında çocuğunuz, karşılıklı olarak anlaştığınız zaman dilimi sonunda (her iki ya da üç ay olabilir), biriktirdiği parayı istediği herhangi bir şey için özgürce harcayabilir. Çoğu zaman çocuklar biriktirdikleri para ile çok istedikleri özel bir şeye sahip olmayı tercih ederler. Bu yöntem onlara artırmanın veya tasarruf yapmanın önemini öğretir. Cep harçlığının ne kadar olacağı, bu konuda vereceğiniz en önemli karardır.
* Paranın değeri, onun alım gücündedir. Bu yüzden çocuğunuzun parayla satın alabileceği şeylerin (oyuncak, çikolata, şeker vb.) fiyatlarını bilmeniz gerekir, özellikle de; çocuğunuzun neyi almaya ihtiyacı var, bunu belirlemelisiniz.
* Gerçekçi olun ve çocuğunuzun sorumluluk duygusu geliştiğinde miktarı artırın. Çocuğunuzun nelere para harcadığını gözlemleyin. Onlara basit ama önemli şeylere (öğle yemeği) yetecek miktarın biraz fazlasını verin ama istedikleri her şeyi alacak kadar fazla vermeyin. Uzman Psikolog Aslıhan Tokgöz Tozlu uyarıyor: "Unutmayın, çocuğunuza cep harçlığını sorumluluk sahibi olmayı, paranın değerini öğrenmesi ve özgüvenini artırmak için veriyorsunuz, çocuğunuz her istediğini alsın, her istediğini yapsın diye değil."
|