Rusya, Osetya'daki katliama Türkler'in adının karıştığını da bahane ederek Türkiye'den giden malları gümrükten sokmayınca, Dışişleri Bakanı Gül'den sorunun çözülmesi için nota yazısı aldı.
Rusya'nın, Türkiye'den yolcu beraberinde getirilen malları gümrüklerde bekletmesi iki ülke arasında krize neden oldu. 8 uçak dolusu mal, denetim amacıyla Rusya gümrüklerinden çıkarılmayınca, sorun Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e iletildi. Bunun üzerine Rusya sanayi ve gümrüklerden sorumlu bakanlıklara birer nota yazısı gönderen Dışişleri Bakanlığı sorunun çözümlenmesini istedi. Rusya yılbaşından bu yana Türkiye'den giden yolcu beraberindeki malın 50 kiloya kadar olanını gümrüksüz alıyordu. 50-20 bin kilo arasındaki mala yüzde 30 gümrük uygulayan Rusya hükümeti, bunun üzerindeki malları ise direct ithalat rejimi kapsamına sokarak beyanname düzenlenmesini istiyordu. Ancak Rusya, hiçbir duyuru yapmadan 50 kilonun üzerindeki malların tamamının ithalat rejimi kapsamında ülkeye sokulması uygulamasını başlatınca, Türkiye'den yolcu beraberinde giden mallar gümrüklerde yığıldı. Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu ile görüşen Laleli esnafı, aldığı şu cevapla adeta şoke oldu: Yolcu beraberinde Rusya'ya giren mallar haksız rekabet olarak görüyorlar. Yönetimden bize büyük baskı yapılıyor. Beslan'daki olaydan sonra baskılar daha da arttı. Yolcu beraberindeki ürünlerin denetimi iyi yapılamadığı için biz bu ihracatı şu veya bu şekilde durdurmaya kararlıyız.
8 UÇAK DOLUSU MAL GÜMRÜKTE Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Ayhan Karahan, Rusya'nın Osetya'daki olayı bahane ederek gümrükleri kapattığını belirtti ve bunun hazırlıklarının daha önceden yapılmaya başlandığını söyledi. Karahan, şöyle devam etti: "Şu anda 40 kiloya kadar eşyaya müsaade ediliyor. Bunun dışında herhangi bir sevkiyata müsaade edilmiyor. Uçaklar, TIR'lar, gemiler gitmiyor. Beyannameye tabi olan ihracatta da zorluklar var. Rus sivil havacılık genel müdürlüğü Türkiye'den kalkan uçakların fazla yükten dolayı uçuş güvenliğini tehlikeye soktuğunu belirterek Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bir yazı yazdı. Ardından da kargo uçaklarının kalkışı durdu. 8 uçak dolusu malın Rusya gümrüklerinde denetimi yapılıyor. İki aydır bu sorun var. Ve yılsonuna kadar zararımız 1.5 milyar doları bulacak. 19 Ağustos'ta bu durumu Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e izah ettim. Sonra 26 Ağustos'ta, 17 Eylül'de ve 27'de de ilgili bakanlıklara, Başbakanlığa bildirdim. Dün de Abdullah Gül ile konuştuk. Dışişleri Bakanlığı Rusya Federasyonunun Gümrük ve Sanayi Bakanlığı'na nota yazısı gönderdi. Şimdi bu talebin değerlendirilmesini bekliyoruz."