Bol parantezli Atatürk yazısı
İlhan Selçuk'un Atatürk'üyle Kenan Paşa'nın Atatürk'ü arasında bile dağlar kadar fark varsa Erbakan'ın Atatürk'üyle Nadir Nadi'nin Atatürk'ü arasındaki farkı varın siz hesap edin. (Henüz hiçbir ideolojinin etkisi altında kalmamış zavallı genç bir dimağın Atatürk'ü anlamak için çıktığı yolun ne kadar müşkülat dolu olduğunu görüyor musunuz?) Evet, herkesin kendine göre bir Atatürk'ü var. Doğu Perinçek'e göre "O aslında bir sosyalisttir." Kenan Evren'e göre "işin gardırop tarafı asla ihmal edilmemeli." Erbakan'a göre "yaşasaydı Milli Görüşçü olurdu." Attila İlhan'a göre "Fenalıkların sorumlusu İsmet Paşa'dır, Gazi Paşa baştan sona anti-emperyalistti." Batıcıya göre "Çağdaş uygarlık derken Batı'yı kast ediyordu". Ulusalcıya göre, "O çağdaş uygarlığın da üstüne çıkmak istiyordu ve Batı'yı aşmayı hedef gösteriyordu". Başörtüsüyle okuluna gitmek isteyene göre "Annesi Zübeyde Hanım ve eşi Latife Hanım başörtülüydü". Başörtüsü karşıtına göre "Cumhuriyet balosunda kadınlarla dans eden bir adamdı". Dindara göre "Balıkesir'de hutbe okumuş, devrin ulu hocalarına tefsir yazdırmıştı". Ateiste göre "Dini bir dogma olarak görüyordu". (Atatürk'e içerden bakanların durumu böyle, peki ya dışarıdan bakanlar? Onlar da Atatürk'ü işlerine geldiği gibi yorumluyorlar. Mesela ABD'ye göre "Irak'ta durumun düzeltilmesi için bir Atatürk gerekiyor", Iraklı'ya göre ise "Irak'tan işgalci ABD'yi kovmak için Atatürk gibi bir lidere ihtiyaç var".)
*** Türk'ün Atatürk'le imtihanıdır bu ve bu imtihanda çakılmıştır maalesef! Çünkü milletimizin "lapacı" ruh hali, Atatürk konusunda da kendisini göstermiş ve "Madem Atatürk bu toplum için tartışılmaz bir değerdir, o halde onun ne olduğunu anlamak gibi zorlu bir işe girişmek yerine onu meşrebimize uyduruverelim" yaklaşımıyla sorun çözülmüştür. Böylece ortaya Atatürk üzerinden meşrepler kavgası çıkmıştır. (Manzara şudur: Birisi "Atatürk'ün dua ederken çekilmiş fotoğrafı" çıkardı mı buna "plajdaki Atatürk fotoğrafı"yla karşılık verilir. Ya da "baloda dans fotoğrafı'na karşı "kalpaklı Atatürk fotoğrafı" her zaman hazır bulundurulur.)
*** Dikkat! Dikkat! Yazarınız son günlerde kendini Rauf Orbay, Falih Rıfkı, Ali Fuat Cebesoy gibi önemli isimlerin hatıralarına ve Şevket Süreyya'nın "Tek Adam" kitaplarına vurmuş durumdadır ve onun da "kendisine göre" bir Atatürk tanımı ortaya çıkmıştır. Ve onun Atatürk'ü, bu zamana kadar kendisine anlatılan Atatürk'ten çok daha insan, çok daha anlayışlı, çok daha esprili, çok daha kahraman, çok daha hakiki ve çok daha çağdaştır.
|