Zina tartışması ile yükselen faizler Hazine'ye 113 trilyona mal oldu. 3 ihalede 6.2 katrilyon borçlanan Hazine yüksek sabit faiz yerine değişken faizli tahvili tercih ederek, faturayı azalttı.
Hazine, 'zina' krizi ile piyasaların gerildiği bir dönemde kritik 2 borçlanma gerçekleştirdi. 6.8 katrilyon liralık borçlanma ihtiyacına rağmen faizlerin yükseldiği bir ortamda faturayı kabartmamak için cephanesine güvenen Hazine üç ihalede toplamda 6.2 katrilyonluk satış gerçekleştirdi. Piyasalardaki dalgalanmayı iyi yöneten Hazine böylece hem tedirginliği yatıştırmış oldu hem de 'zina' tartışması ile ödemek zorunda kalacağı faiz maliyetini azalttı. Üstelik Hazine'nin 567 günlük tahvil ihalesinde faiz ortalama yüzde 26.6'da kalarak yüreklere su serpti.
BANKALAR YARIŞTI Önceki gün 196 günlük bono satışında faizlerin yüzde 26.9'a fırlaması nedeniyle yaklaşık 50 trilyonluk ek faiz maliyetine katlanan Hazine'nin dünkü 2 ihalede toplam 'zina' faturası 62.5 trilyon lirada kaldı. Böylece Hazine'nin iki günde borçlanmalarında faizlerdeki yükselişten ötürü katlandığı fatura 113 trilyon lirada kaldı. Piyasalarda ek faiz maliyetinin 200 trilyonu aşması bekleniyordu. Ancak dün gelişmeler tersine işledi. Hazine özellikle yüksek faiz ortamında iskontolu ve 567 günlük tahvilde yüklü satış yapmaktan çekindi. Alternatif olarak 3 ayda bir geri ödemeli değişken faizli tahvilden satış yapan Hazine böylece faiz maliyetini düşürmeyi başardı. Dün Hazine ihalelerinde bankalar adeta birbirleri ile yarıştı. Çünkü bankalara yüzde 20 gecelik faizin olduğu bir ortamda yüzde 27'lere varan tahvil bileşik faizi oldukça cazip geldi. Hazine'nin bu haftaki 3 ihalesine toplam 8.1 katrilyon liralık talep geldi. Hazine dün 567 günlük iskontolu tahvil ihalesinde toplam 2.1 katrilyon borçlandı. Tahvilin ortalama faizi yüzde 26.6 oldu. 13 Eylül 2006 tarihli değişken faizli tahvilde dönemsel faiz yüzde 6.68 oldu. Hazine bu ihalede 2.6 katrilyonluk satış yaptı.