|
|
|
|
Şampiyon doğmuşlar
İşte şampiyonlar yetiştiren Mamak ilçesinin sırrı: Trafik kazasında bacağını yitiren babası için dövüşen karateci Esra, her türlü imkâna sahip kolejleri teker teker deviren hentbolcüler ve tiyatro salonunda smaç atan şampiyon voleybolcular.
Bir zamanlar terörle, çöplüğüyle, cezaeviyle ünlenen Mamak'ın sporcu yatağına dönüşünde anlatılacak çok şey var. Yöneticilerin, velilerin ve gençlerin imkânsızlıklar içinde yarattığı başarıda herkesin büyük payı var. Başkentin varoşlarında bir zamanlar ünlü hapishanesinden dışarıya bakıp, "Mamak'a sonbahar geldi" dizesini yazan şair bugünleri görseydi büyük bir ihtimalle mevsimi ilkbahar diye yazardı. Diziyi bitirirken geride tanık olduğumuz onlarca başarı öyküsünden üçü var sırada. Mamak Abidinpaşa İlköğretim Okulu'ndaki çocukların idolü haline gelen ve bugüne kadar yenilmezlik unvanını koruyan Esra Bahadır rakibini yere indiren tekmelerini yıllar önce bacağını bir kaza sonucu kaybeden babası için atıyor. Bahadır'ı Balkan Şampiyonu yapan bu tekmeler, okulunda ona hayran pek çok gencin de kendi yaş gruplarında Türkiye şampiyonu olmasını sağlıyor.
YENİLMEZ OLMAK İSTİYORLAR Arkadaşı Özge Akın da 14 yaşta yenilmezliğini koruyor. Şimdi her iki genç kız da Avrupa Şampiyonluğu seçmelerine katılıp rekor kırıp kazandıkları 500 altınla ev almayı planlıyorlar. Onların çabaları okullarında pek çok öğrenciyi de peşlerinden sürüklüyor. Bu okulda öğrencilerin çoğu ders saatleri dışında tekvando kıyafetleri ile dolaşıyorlar. Okulun koridorlarında çıplak ayak antreman yapıyorlar. Umut Şahin kardeşi Gizem Şahin kendi yaş gruplarında Türkiye şampiyonu. Gökhan Aklan, Serkan Çalışır, Gökçe Kasırga yine okullarına Türkiye şampiyonluğu getiren minik sporcular. İbrahim Aklan, Hüseyin Özalp, Aslı İpin, Feyza Dursun, Yavuz Kılıç'ın da çeşitli yaş gruplarına dairmadalyaları var. Amaçları Esra gibi yenilmez olabilmek.
HENTBOL Abidinpaşa İlköğretim Okulu'na birkaç sokak ötede bulunan Hamdi Bulgurlu İlköğretim Okulu'nun öğrencileri ise bambaşka bir branşta hentbolde madalyaların peşindeler. Sekiz kez Türkiye şampiyonluğu kazanan bu okulun öğrencileri her türlü imkana sahip kolejleri alt üst ediyorlar. Okullarında spor salonu bulunmadığı için çevre okulların spor salonlarından yararlanıyorlar. Tek çalışma alanları ise okullarının bahçesindeki filesiz kale ancak rakipleri olan kolejleri zorlanmadan yenerek Türkiye şampiyonluğu kupasını alıyorlar. Genç hentbolcülerin turnuvaya gidebilmeleri için ihtiyaçları olan yol paraları, malzemeleri kaymakamlık tarafından karşılanıyor. Hentbol takımının antrenörü olan Hasan Demireğen aynı zamanda Hamdi Bulgurlu Okulu'nun müdür yardımcısı. Genç sporcuların hentbol sayesinde hayatlarının kurtulduğunu söylüyor.
RAKİPSİZLER İmkansızlıklarla mücadele edip madalya kazanan yalnızca onlar değil. Mamak'ın gerçeği haline dönüşen bu çalışma sistemi Mehmet Çekiç İlköğretim Okulu'na da voleybol alanında kucak dolusu madalya getirmiş. Öğrenciler her yıl harçlıklarından bir buçuk milyonu yardım olarak okula veriyor. Böylece okullarının kızlar voleybol takımına top ve file alınabiliyor. Ancak eşofman ve spor ayakkabı için yine kaymakamlığın kapısını çalmak gerekiyor. Onların da okullarında spor salonu bulunmadığı için bodrum katta bulunan tiyatro odasına dönüştürülen sınıfta çalışma yapabiliyorlar. Servisler sırasında sık sık topun tavana çarpmasından yakınıyorlar. Ancak gerçek bir sahada bu gencecik kızlar rakip tanımıyorlar.
Esra Tüzün Sadık Güleç
|
|
|
|
|
|
|
|
|