|
|
|
|
Bulutların altındaki İstanbul bu kitapta
Kuşbakışı İstanbul görüntüleri "Havadan İstanbul" kitabında. 15 yıllık profesyonel hava fotoğrafçısı Orhan Durgut "Artık ayağım yerdeyken fotoğraf çekmiyorum" diyor.
Orhan Durgut yıllarını fotoğraf çekmeye adamış bir İstanbul aşığı. 18 yıldır profesyonel hava fotoğrafçılığı yapan Durgut, yıllardır her köşesi, her anı fotoğraflanan İstanbul'u gökyüzünden de görüntüledi. Yaklaşık 5 bin fotoğraf arasından seçilen 130 fotoğrafıın yer aldığı 'Havadan İstanbul'un ortaya çıkışına kadar olan fotoğraf macerasını şöyle anlatıyor Durgut: "Fotoğraf sanatıyla lisedeki eğitsel kol çalışmalarında tanıştım. O zamanlar en büyük hayalim pilot olmaktı. Hava Harp Okulu'na gitmek istiyordum ama olmadı. Ben de uçmayı ve fotoğraf çekmeyi birleştirip hava fotoğrafçısı oldum." 1986'da sivil havacılıkta helikopterin kullanılmaya başlamasıyla makinesini aldığı gibi göklere çıkmış Durgut. İstanbul'da fabrikaların fotoğrafını çekerek başladığı macerayı Anadolu'nun ve dünyanın birçok yerinde sürdürmüş: "Anadolu'nun birçok köşesinde kervansaraylardan antik tiyatrolara kadar pek çok mekanı fotoğrafladım." Durgut fotoğrafları bir kitapta toplama fikrinin bir grup Fransız fotoğrafçıyla karşılaşmasından sonra oluştuğunu söylüyor. 10 yıl önce Fransa'dan gelen bir grup Türkiye'nin birçok yerinde helikopterle fotoğraf çekmiş. Bu fotoğrafları 'Havadan Türkiye" adlı bir kitapta toplamaya karar vermişler. O dönemlerde doğuda terör sorunu olduğu için Fransızların kendisinden bu bölgelerin fotoğraflarını istediğini belirten Durgut "Kitapta kullanmaları için onlara fotoğraflarımı verdim. Sonra düşündüm ki bu işin mayası bende, ben neden yapmıyorum. Böylece fotoğraflarımı bir kitapta toplamak için çalışmalara başladım" diyor.
18 YILDIR UÇUYORLAR Havadan fotoğraf çekmeye başladıktan sonra bir daha yerde hiç fotoğraf çekmediğini söyleyen Durgut "Artık ayağımız yere basarken fotoğraf çekmiyoruz" diyor ve ekliyor: "Bir binanın fotoğrafını yerde üç veya dört açıdan çekerken, havadan aynı binayı milyonlarca farklı açıdan çekebilirsin. Havadan fotoğraf çekmek için fotoğraf bilgisi yetmez, havacılık bilgisi de olması gerekli. Pilotu hangi noktada durması gerektiği konusunda yönlendirmek gerekiyor." Orhan Durgut kendisi gibi fotoğrafçı olan eşini de uçuşlarda yanından ayırmıyor. Evlendikten sonra eşinin de fotoğrafa merak sardığını belirten Durgut "Eşimi fotoğrafçılık konusunda yetiştirdim. 18 yıl benimle birlikte tüm uçuşlara katıldı. Şimdi çok iyi fotoğraf çekiyor. Kitaptaki fotoğrafların da bir kısmı bana, bir kısmı ona ait" diyor.
Turistler daha fazla ilgi gösteriyor Sarayburnu'ndan Eyüp'e, Fatih'ten boğaza kadar İstanbul'un surlarını, köprülerini, camilerini, saraylarını ve İstanbul'u İstanbul yapan daha pek çok yerin görüntüsünü bir araya getiren Durgut'un fotoğraflarında kent, tüm güzelliğiyle çıkıyor ortaya. Türkçe ve İngilizce olarak yazılan kitap İstanbul'un tanıtımına da büyük katkı sağlıyor. 25 kitaptan oluşacak olan serinin ilk kitabı olan "Havada İstanbul"un ardından aralık ayında "Havada Türkiye" yi de piyasaya çıkaracak olan çift, daha uzun yıllar dünyayı kuşbakışı olarak gözlerimizin önüne sermeye devam edecek. Orhan Durgut "Bir insan neyi en iyi yapıyorsa onu yapmalı" diyerek uğraşından vazgeçmeyeceğini vurguluyor.
Gözde Gebelek HABER MERKEZİ
|
|
|
|
|
|
|
|
|