|
|
|
|
|
|
Stresli arılara dikkat
Havanın ısınmasıyla bahçe ve balkonlarda görülmeye başlayan eşekarılarına karşı dikkatli olmak şart. Larvaların yetiştirilmesi için strese giren eşekarıları alerjisi olanları soktuklarında öldürebiliyor.
*** Strese giren arılar saldırganlaşıyor
Sıcak havalarda eşekarılarına dikkat! Arı sokmasının ardından alerjik şok ya da panikten ölenlerin sayısı bu mevsimde artıyor. Çünkü larvaların yetiştirilmesi için strese giriyorlar.
Geçtiğimiz hafta bir haber herkesi şaşırttı. Şile'deki yazlığında arı sokması sonucu 'anaflatik şok'a giren Arsun Erdal hayatını kaybetti. Yakınlarının açıklamasına göre arının sol gözünün altından sokmasıyla birlikte Erdal'ın vücudu kızarmaya ve nefesi sıkışmaya başlamış. Birkaç dakika içinde de hayatını kaybetmiş. Tahminlere göre bu kaderi paylaşanların sayısı hiç de az değil. Yaban arılarının kurbanı olarak alerjik şok sonucu ya da yaşadığı panikten ölen, yaralanan ve kaza geçiren insan sayısı tahmin edilenin çok daha üzerinde. Arsun Erdal'ın ölüm haberini aldığımız günlerde Almanya'da da bir kadın eşekarısından kaçarken kaza geçirip hayatını kaybediyor. Hastanelerin acil servisleri ve doktor muayenehaneleri son günlerde bu zehirli böceklerin kurbanlarını tedavi etmeye yoğunlaşmış durumda. Son günlerde arı sokması haberlerinin artması üzerine Almanya'nın en saygın dergisi Der Spiegel'de yayınlanan bir yazı da olayın nedenlerine yer veriyor. Buna göre kuzey yarıkürede bu yıl eşekarılarının sayısında bir patlama yaşanıyor. Eşekarılarının kraliçesi her yıl eylül ayında erkek arılarla çiftleşiyor. İlkbaharda golf topu büyüklüğünde bir yuva yapan kraliçe kendi arı kolonisini doğurmaya başlıyor. İşçi arılar yumurtalardan çıkıyor. Çıkan arılar kraliçenin sürekli yumurtladığı yumurtlardan çıkan larvaları besliyor. İşçi arılar tahtaları kemirip bunları bir yapışkan macun haline getirerek oluşturdukları malzemeyle yuvayı yutuyorlar. Ancak yavruları beslemek için proteinli gıdalara ihtiyaçları var. Bunları yaprak bitleri, tırtıllar, sinek ve sivrisineklerden elde ediyorlar. Bir eşekarısı kolonisi her gün bir reçel kavanozu dolusu böcek yiyor. Sıcak geçen yazlarda gıda da bol olunca birçok kraliçe arı yetişiyor. Ardından kış fazla sert geçmezse bunların büyük bir bölümü hayatta kalıyor ve birçok eşekarısı kolonisi yaza başlıyor. Yazın havaların çok sıcak gittiği günlerde ise hayvanlar normalden daha saldırganlaşıyor.
NÜFUS PATLAMASI YAŞIYORLAR İnsanlar eşekarılarının çoğalmasına dolaylı olarak katkıda bulunuyor. Büyük kentler onlara ideal yaşam koşulları sağlıyor. Kiremitlerin arasına kalabalık eşekarısı kolonileri konforlu yuvalar kuruyor. Yemek atıkları da etobur bu hayvanlar için proteinli gıdalar (döner, hamburger gibi) anlamı taşır. Bu yıl eşekarılarının her zamankinden saldırgan olduğu belirtiliyor. Bunun iki nedeni var. Nüfus patlaması yaşayan eşekarıları iyice kalabalıklaşan yuvalarında strese giriyor. Bu streslerini de balkonda kahvaltı eden, çay bahçesinde tostunu yiyen insanlardan çıkarmaya çalışıyorlar. Ayrıca yazın sonuna yaklaşıldığı bugünlerde larvaların yetiştirilmesi için zaman kısaldıkça eşekarıları reçelli ekmeklere ve tabaktaki köftelere daha fazla ilgi gösteriyor. Bu arada eğer bir insan yuvalarına yaklaşırsa arılardan biri onun üzerine bir koku püskürtüyor. Ardından bütün koloni kokuyla işaretlenen kişinin üzerine saldırıyor. Aslında arıların saldırı hırsı, yuvalarından yaklaşık iki metre mesafede azalıyor. Dolayısıyla tek başına bir eşekarısını görünce, toplu saldırıya uğrama korkusuna kapılmak yersiz. İnsanların, arıların telaşlı biçimde uçmalarına bakarak endişeye kapılmaları bir yanlış değerlendirmeden kaynaklanıyor. Bu hareketlilik onların saldırganlığını yansıtmıyor. Görme duyuları çok zayıf olan bu hayvanlar, balkonda mangal yapıldığında koku dalgalarını izleyerek yiyeceklere yaklaşıyorlar. Ancak kokular havada anaforlar yaptığı için, arılar da değişik rotalar izleyerek uçuşlarını sürdürüyorlar. Bu da insanlara tehdit edici görünüyor. Eşekarıları zeki yaratıklar değil. Sadece yemek içgüdüleriyle hareket ediyorlar ve yiyecekleri hedefliyorlar.
Adnan Yıldız
|
|
|
|
|
|
|
|
|