kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

İtalyan danteli

İstanbul'un alameti farikalarından biri de hiç kuşkusuz Galata Kulesi'dir... Bunu kim yapmıştır? Cenevizliler... Zaten Galata Kulesi, Ceneviz Kulesi diye de anılır... Ne zaman yapmışlar? 1348 yılında... O zaman buralarda ne arıyorlarmış? Bizans döneminde burada yaşayan bir koloniymişler...

Silindir biçimli Galata Kulesi'nin yapımcılarını oldum bittim merak ederim. Cenevizliler, bugün İtalya'daki Cenova kentinin sahipleridirler. Bir keresinde yolum Milano'ya düştü ama yüz yirmi kilometre uzağındaki Cenova'ya gidip bizim Galata Kulesi'nin izini süremedim. Her gün görüp selamladığımız kentin simgesi kulenin yapımcılarını yakından tanıyamadım. Ancak ilgim azalmadan devam ediyor. Geçen gün bir gazete, Cenova'nın yeniden kendi tarihsel değerini, özellikle de sahip olduğu mimari varlığını öne çıkarmak için atağa geçtiğini yazıyordu. Ortaçağ'daki tarihsel yapılardan çağdaş mimarinin ünlü isimlerinden Renzo Piano'ya kadar mimari estetiğini, geleneksel tiyatrosunu, şarkılarını tüm dünyaya bir kez daha hatırlatacağını burada okudum.

Aslında bu yönde girişimler daha önce de olmuş ama bir bütünsellik kazanamamış. 1992 yılında, Amerika'nın keşfinin 500. yılında Cristophe Colomp'un Cenovalı olması nedeniyle kent bir silkinmiş. Saraylar elden geçmiş, eski rıhtım Cenovalı mimar Renzo Piano tarafından yeniden düzenlenmiş. 2001 yılında G-8'lere ev sahipliği yapması ise Cenova'nın ikinci silkinişini sağlamış. Ortaçağı tümüyle barındıran San Lorenzo sadece yayaların ziyaret edeceği bir mahalleye dönüştürülmüş. Kentin Ortaçağ değerleri gün ışığına çıkarılmış.

Bu tarihi liman kenti, önemini özellikle 1980'lerde yitirmiş. Ağır sanayi çelik krizi nedeniyle çıkmaza girince, 250 bin kişi kenti terk etmiş. Ağır sanayinin ölümü Cenova'nın da ölümü haline gelmiş. 2004 yılı Cenova için yeniden doğuş olabilecek mi? Kent yönetimi, bunun sadece festivallerle olamayacağının farkında. O nedenle, ölen eski geleneksel ağır sanayinin yerine ileri teknolojiyi geçirmeye uğraşıyor. Ayrıca da ellerindeki muazzam tarihsel birikimi elden geçirerek kültürel turizmin canlı merkezlerinden biri haline gelmek istiyor. Bu unutulan, ihmal edilen, gemiciliğin eski başkentini yeniden dünyaya hatırlatmak için uğraşıyor. Cenova'nın yeni hamlesi de Avrupa kültür başkentleri içine alınmasıyla başladı. Cenova'nın Avrupa kültürel başkentlerinden biri olarak gerçekleştireceklerini anlatan habere göz atarken, buranın sanatsal birikimini de bir kez daha gördüm.

Derdim, bizim Galata Kulesi'nin sahiplerini gözlemeye devam etmek... Kentin içinde koşuştururken her daim yaşamın bir parçası olan bir kulenin izini geçmişe ve geleceğe doğru sürmek... Cenova'ya gidip, buraları bir zamanlar mekan tutanların baba ocağını henüz görmemiş olsam da oralardaki haberlere kulak kabartmaya devam ediyorum...

14. yüzyılda bizim buralarda yapılan kulenin o tarihlerdeki yaratıcılarının mirası şimdi yeniden derlenip toparlanıyor... Cenova eski altın yıllarını arıyor... İnsanlığın deniz serüveninde böylesine yer alan bir kentin ve o kentin dünyada varolmaya devam eden ayrıcalıklı sakinlerinin duruşunu merak etmek, Galata Kulesi'ne de yeni bir gözle bakmayı sağlıyor. İstanbul'u keşfetmek biraz dünyayı keşfetmek gibi... İstanbul'u merak etmek biraz tarihi merak etmek gibi... Biliyorsunuz, 16. yüzyılda Cenova'da üretilen mekik danteline İtalyan danteli denir. Galata Kulesi'nin ardındaki merak da Cenova-İstanbul hattında kendini bitmek tükenmek bilmez bir mekik danteli gibi dokuyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Antalyalı mısın, Mersinli mi?   / 29-08-2004
 Işıklı, sihirli, şiirsel   / 22-08-2004
 Pazar bilmecesi   / 15-08-2004
 Alo, sevgilim   / 08-08-2004
 Kiraz   / 01-08-2004
 Kadınlar ve Külkedisi   / 18-07-2004
 Cazın sevişmeyle ilgisi var mı?   / 11-07-2004
 Cinsellik ateş, aşk alev midir?   / 04-07-2004
 Değişim Otoritesi   / 27-06-2004
 Karamanlıca konuşan Karamanlılar'ın köyünde   / 20-06-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
İtalyan danteli
İstanbul'un alameti farikalarından biri...
BALÇİÇEK PAMİR
Olimpiyat Stadyumu'nda sadece Süreyya'yı...
ALİ POYRAZOĞLU
Basın sopayı vurun, vurun, vurun
Zina meselesini...
TURGAY NOYAN
Yönetmelikteki olası sıkıntılar
Yeni Amatör Denizci...
Mediciler'in şehrinde şarap sanat ve mutfak
Karmaşık ve sürprizlerle dolu bir kent Floransa. Prens Charles'ın da geldiğinde...
Rakı konuşa konuşa yudum yudum içilir
Geçen hafta içinde keyifli bir rakı yazısı süsledi Takvim Gazetesi'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.