|
|
Bir rüya gördüm hayatım değişti
Tam 3 bin 500 madde ve 10 bin yorum içeren "Rüya Yorumları Ansiklopedisi"nin yazarı Sevinç Aksoy, üniversite yıllarında gördüğü bir rüyanın izinden giderek hayatının değiştiğini söylüyor.
Sevinç Aksoy art arda yayımlanan kitapları ile bir anda belirli bir kitleyle buluştu. Önce "Astroloji- Kozmik Nesnelerin Işığı Altında Yaşam Planı"yla göründü kitapçı raflarında. Bu, astrolojiye entelektüel açıdan bir bakış denemesiydi ve pek çok ünlü yazarın makalelerinden oluşuyordu. Onu "Ölüm Ne Yana Düşer Ya da Hayat Benim Neyim Oluyor?" takip etti. Bu kitap da kısa süre içinde kült kitaplar kategorisine girdi. Ne var ki en çok bilineni, "Burçlar Kitabı" oldu. Daha önceki burç kitaplarından farkı ise çocuk ve erkeğe ilişkin burçların en az kadınlarınki kadar geniş işlenmesiydi. Diğer özelliği de matematiksel formüller, karmaşık ifadelerden kaçınıp, olabildiğince açık bir ifadeyle konuyu özetlemesiydi. Şimdi ise "Rüya Yorumları Ansiklopedisi" ile karşımızda... Kitap, 3 bin 500 madde ve 10 bin yorum içeriyor. Kamusal alanlarda gözükmekten sıkılan Sevinç Aksoy'la son kitabı üzerine konuştuk:
* Böyle hacimli bir kitabı hazırlarken beklentiniz neydi? Örneğin, 'insanlar onlarca rüya kitabı varken, niye benimkini tercih etsin' diye düşündünüz mü? Alım-satımın olduğu her ilişkide, elbette şu ya da bu şekilde "ticari kaygı" lar güdülür. Ancak siz evrene, değerli bir şey sunarsanız, evren de size aynı ya da üstü değerde şey sunacaktır. Aslında yaptığım Avrupa'da yapılan bir sistemi, Türkçe'ye uyarlamaktan başka bir şey değil. Okurlara, farklı toprakların, aynı sembole farklı anlamlar yüklediğini ve bunun nedenlerini anlatmak istedim. Bir de artık hurma, defne yaprağı, kaval gibi sembollerin günümüz insanı için çok da simgesel bir karşılığı olmadığını düşünüyorum. Rüya sembolleri de zaman içinde gelişip zenginleşir... Oysa bilgisayar ve CD'nin sembol olarak yer almadığı o kadar kitap var ki...
* Bunu biraz açalım mı? Farklı topraklarda yaşayan insanlar, aynı sembolleri niçin farklı yorumlar? Basit. Bir sembolün kültürünüzdeki karşılığı ne ise rüya bilimindeki karşılığı da üç aşağı beş yukarı odur. Ömrü boyunca elini bilgisayara sürmemiş bir ilkel topluluğun rüyasında bilişim teknolojisine ilişkin semboller görmesi, ancak istisnai durumlarda mümkündür. Bir ucu kehanete kadar uzanır bunun. Bu yüzden, örneğin "at" maddesini açıklarken türlü ülkelerin mitlerinden, halk hikayelerinden, psikolojiden, folklor araştırmalarından, antropolojiden, gizli öğretilerden yararlandım. Hem doğu olsun istedim, İmam Nablusi'den, İbn-i Sirin'den, Cabir'ül Mağribi'den örnekler verdim, hem de batı ve Freud'dan, Jung'dan, Edgar Cayce'den örnekler verdim.
* Bir rüyanın etkisinde kalarak ezoterik öğretilerle ilgilendiğiniz yazıyor biyografinizde... Nedir bu rüya? Hayatınızı nasıl değiştirdi? Üniversitede, dilbilim üzerine eğitim görüyordum. Sınav arifesiydi. Bugün daha rahat anlamlandırabildiğim, ancak o gün için hayli karmaşık gelen, hayli etkileyici bir rüya gördüm. Ve yarış atları gibi sınavdan sınava koşmanın, hayatın yegane gayesi olmadığını idrak ettim. Ama sınavlara girmekten de vazgeçmedim. Hatta rüyanın, sınavlara çalışmamda itici güç olduğunu dahi söyleyebilirim. Ancak korkumu yendim. Korkunun lüzumsuzluğunu, korku üzerine hiçbir şeyin kurulamayacağını hissettim. Kendimi sevdim! Üçüncü şahısları sevdim. Evreni sevdim. Evren de karşılığını verdi.
Figen Yanık
|