|
|
|
|
Adabıyla içmeli...
Peki, hakkında bu kadar fikir yürütelen rakı nasıl üretiliyor? İşte size, biraz ansiklopedik bilgi: Yaş ve kuru üzümlerin su ile karıştırılması ile elde edilen şıra içine saf maya katılarak fermantasyon sağlanıyor. Daha sonra bu sıvı damıtılarak 'suma' adı verilen üzüm aromalı içki alkolü elde ediliyor. Sumanın, anason tohumları ile ikinci kez damıtılmasıyla da rakı elde ediliyor. Rakı, meşe fıçılarda 20 ila 120 gün arası dinlendirildikten sonra satışa sunuluyor. Kalite farkını ise alkol oranı ile su belirliyor.
SU BUZLU, RAKI SEK OLMALI Rakıyla ilgili en çok tartışılan konuysa, rakının nasıl içilmesi gerektiği! Eski zamanlarda rakı 'leylek boynu' denilen kadehlerde sek olarak, ardından bir yudum su alınarak içilirmiş. Günümüzde ise rakı bardağı denilen ince uzun bardaklarda içiliyor. Tadının bozulmaması için bardağa önce rakı sonra buz, en son da su koymak gerekiyor. Rakıyı sek, suyu ise buzlu içmekse 'en ideal içim' olarak sunuluyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|