IMF ile yapılan faiz dışı fazla tartışmalarında sürpriz bir gelişme yaşandı. Hükümet IMF'yi, ulaştırma, enerji ve teknoloji yatırımlarının faiz dışı fazla hesabından çıkarılması konusunda ikna etme noktasına geldi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yeni Stand- by düzenlemesi üzerinde çalışmalar sürerken, ekonomik programın kilit noktası olan faiz dışı fazla oranı ve yatırımlara ayrılacak ödenekler konusundaki alternatifler de netleşiyor. İstihdamın artırılmasında büyük rol oynayacak yatırım ödeneklerinin artırılmasını hedefleyen hükümet; ulaştırma, enerji ve teknoloji ağırlıklı altyapı projelerinin faiz dışı fazla hesabı dışında tutulması konusunda IMF ile yürüttüğü pazarlığı son aşamaya getirdi. IMF, daha önce Brezilya'da denenen bu modele sıcak baktığı mesajını ekonomi yönetimine iletti. Faiz dışı fazla hesabına dahil edilmeyecek proje tutarı henüz netleşmezken, öncelikli alanların başta köprü, yol yapımı gibi altyapı yatırımları olması bekleniyor. Bu arada, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) yaklaşık 9 aylık aradan sonra 28 Ağustos'ta tekrar toplanıyor. Yatırımların önünü açmak için özel sektör temsilcileri ile ekonomi yönetiminin biraraya geleceği toplantıda, bürokratik engellerin azaltılması, mevzuatın sadeleştirilmesi, vergi ve sigorta prim indirimi talepleri, teşvik politikası ele alınacak.
YATIRIMIN ÖNÜNÜ AÇMAK Dünyanın öndegelen şirketlerinin başkanları ile 15 Mart'ta İstanbul'da toplanan Yatırım Danışma Konseyi'nde alınan kararların geldiği aşama YOİKK'in gündemi oluşturacak. Böylece iş dünyasının, "Başbakan Erdoğan'ın, Yatırım Danışma Konseyi'nde verdiği sözlerin unutulduğu" yönündeki eleştirileri de sonuç vermiş olacak. YOİKK Toplantısı'na Maliye, Sanayi, Çalışma, Kültür ve Turizm, Bayındırlık Bakanlıkları ile DPT, Hazine, Dış Ticaret Müsteşarlıkları ve Patent Enstitüsü yetkilileri ile YASED, TOBB, TÜSİAD ve TİM gibi özel sektör temsilcileri katılacak ve çalışmalarıyla ilgili raporları sunacak.
BÜROKRATİK ENGELLER Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında geçen mart ayında toplanan ve dünyanın çeşitli ülkelerinden yatırımcıların katıldığı Yatırım Danışma Konseyi'nde, yabancı sermayenin önünün açılması için bazı kararlar alındı. Söz konusu toplantıda, bürokratik engellerin kaldırılması, mevzuatın AB ile uyumlu hale getirilmesi, yatırım promosyon ajansının kurulması, uyuşmazlıkların çözümü mekanizmalarının geliştirilmesi, kurumlar vergisi ve devlet yardımlarının diğer ülkelerle rekabet edebilir hale getirilmesi gibi ana başlıkları içeren 18 karar alınmıştı.