kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Turizm elçisi profesör
Turizm elçisi profesör
Prof. Dr. Rüveyde Akbay kimdir?

Turizm elçisi profesör

Dünya Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay, Türkiye tavukçuluğunu geliştirmeye çalışıyor. Prof. Dr. Akbay 44 yıldır mücadele veriyor.

1914 yılından bu yana dünyanın 82 ülkesinde faaliyet gösteren ve 10 binin üzerinde üyesi olan Dünya Bilimsel Tavukçuluk Derneği'nin başkanlığına, 44 yılını Türkiye tavukçuluğunu geliştirmeye adayan Prof. Dr. Rüveyde Akbay getirildi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümündeki öğretim üyeliği görevinin yanı sıra kurul ve dernek üyelikleri görevini de yürüten Prof. Dr. Rüveyde Akbay, tavukçuluk sektörünün yakından tanıdığı bir isim. Derneğin başkanlık tarihinde bir Türk olarak ilk olmayı, bayan olarak ise ikinciliği elinde tutan Prof.Dr. Rüveyde Akbay, bunu başarmanın hiçde kolay olmadığını söylüyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Tüm Avrupa, Amerika ve diğer kıtalardaki 82 ülkenin üye olduğu derneğin, dört yıl süre ile başkanlığını yürütecek olan Prof. Dr. Akbay, bu süre zarfında üye ülkelere ziyaretlerde bulunarak, bilimsel ve ticari anlaşmalara katkıda bulunacak. 25 yıl önce büyük çabalar sonucu, Dünya Bilimsel Tavukçuluk Derneği'nin Türkiye şubesini faaliyet geçirdiklerini anlatan Prof. Dr. Akbay, "O günden bu yana tavukçuluk sektörü için çalışmalarda bulunuyoruz. Türkiye'de tavukçuluk 80'li yıllardan sonra hızla büyüdü. Derneğin bu büyümeye olan katkısı gözardı edilemez" diyor. Bu yıl Dünya Bilimsel Tavukçuluk Derneği'nin 4 yılda bir düzenlediği 22. Tavukçuluk Kongresi'ne, 10-13 Haziran 2004 tarihleri arasında İstanbul'da ev sahipliği yaptığımızı hatırlatan Prof. Dr. Akbay, Türkiye'nin sesini duyurmayı başardıklarını belirtiyor: "1921 yılından bu yana süregelen ve bu sene İstanbul'da gerçekleşen kongre, 4 yılda bir oylama sonucu belirlenen ülkelerde düzenlenir. 2000 yılında İngiltere ile çekişmiş ve oylamayı kazanmıştık. Kongre için dünyanın 93 ülkesinden 3 bin 100 delege İstanbul'a geldi. Kongreye katılarak bilimsel tebliğ sunan bilim insanlarımız, literatürlerde isimlerini gördükleri bilimadamları ile tanışma fırsatı buldular. Sektördeki gelişmeleri ve yeni buluşları tartıştılar. Tüm bunların yanı sıra binlerce katılımcı için düzenlenen gezi, turlar ve sosyal aktiviteler sayesinde Türkiye'nin tanıtımı ve turizmi açısından iyi bir fırsat yakalamış olduk." 19 ÜLKE DOLAŞTI Tavukçuluk konusunda tüm dünyada çalışan uzmanların geniş bir şemsiye altında toplandığı Dünya Bilimsel Tavukçuluk Derneği çalışmalarında ön planda olmanın hiç de kolay olmadığını söyleyen Prof. Dr. Akbay, bunu sağlamak için sistemli çalışmalar yürüttüklerini söylüyor. Prof. Dr. Akbay, Türkiye'de kongre düzenlenmesini sağlamada ve kendisini başkanlığa götüren yolda yapılanları ise şöyle açıklıyor: "22. Dünya Tavukçuluk Kongresi'nin İstanbul'da yapılabilmesi için 8 yıl öncesinden çalışmalara başladık. Bu süre zarfında 19 ülkeyi ziyaret ettim. Düzenlenen kongre ve uluslararası bütün etkinliklere katıldım. Bu etkinliklerde Türkiye'yi tanıtıcı faaliyetlerde bulunduk. Film gösterileri yaptık, broşürler dağıttık hatta kurduğumuz standlarda kendi ellerimle Türk kahvesi yaptığım oldu. Türkiye'nin tavukçuluk anlamında dev adımlar attığına inanan üyeler, kongrenin İstanbul'da yapılabileceğine oybirliğiyle karar verdiler. Ardından benim dünya başkanlığına seçilmem gündeme geldi." Türkiye tavukçuluğunun teknolojik anlamda sorun yaşamadığını belirten Prof. Dr. Akbay, dünya standartlarında işletmelere sahip olduğumuzu vurguluyor. İleri ülkelerde uygulanan en modern teknolojileri kullandığımıza dikkat çeken Prof. Dr. Akbay, "Küçük kapasiteli işletmeler yerlerini entegre tesislere bırakıyorlar. Özellikle etlik piliçte anlaşmalı üretim modeli gittikçe yaygınlaşıyor. Son derece modern ve hijyenik kesimhanelerde işlenen tavuk eti her türlü standartı yakalıyor. Sektörün yaşadığı sorunlar, arz talep dengesinin ayarlanamamasından kaynaklanıyor" diyor.


M. Pınar Mercan MERKEZ

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Beyzbol takımları yakında sahada
 Paris Pekin arası İstanbul
 Işığı sevenler bu yarışmaya
 Rock'la uykusuz geceler
 Minnoş televizyon starı olma yolunda
 "Kısırlat-Aşılat-Yaşat"
 O sadece bir kurban
 Meksika'yı Foça'ya taşıdılar
 Ağlar sorguda
 Kınalıada'nın yakın tarihi
 Bir ustanın kaleminden sinema tarihi
 Böyle evlilikler de var
 Ajanda
 Çalışırken karı koca olduğumuzu unutuyoruz
 Özel partilerin eğlenceli grubu
 Mata Hari'nin biyografisi
 Türkiye'de film çekmek çok zor
 Okurun kalbini elimde tutmalıyım
 Güneşte sağlıklı kalmak mümkün
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Dört yapraklı yonca
Fatma Girik, Türkan Şoray, Hülya...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Saaarı saarı kimin yaarı
Mâlkonuya ilişkin benim payıma...
KENAN ONUK
Müziğin yaşadığı zaman
Müzik dinlemek, üzerine...
Sorunlar 13'ünde de 30'unda da hep aynı
Sorunlar 13'ünde de 30'unda da hep aynı
Amerikan sinemasının son dönemde suyunu çıkarttığı bir temaya dayanan...
Birbirlerini hem seven hem mahveden bir çift
Birbirlerini hem seven hem mahveden bir çift
Sıradışı bir kişiyi ve hayatı anlatmak... Elbette bu, çok iyi...
Cibali'den Çubuklu'ya lezzet transferi yapıldı
Haliç kıyısındaki Cibalikapı Balıkçısı, bu yaz Çubuklu Hayal...
Mesele aldatmak değil affedilebilmek
Eşini aldatmak, çapkınlık yapmak, biriyle beraberken bir başkasına...
Alman komşunu yanında getir.
Berlin'de düzenlenecek "Şimdi-Now" adlı festival Türk ve Almanlar'ın bir hafta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.