2005 ve 2008 dönemini kapsayan yeni ekonomik program üzerinde IMF ile yürütülen ortak çalışmalarda 3 yıllık finansman ihtiyacı 12-15 milyar dolar olarak hesaplandı.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığındaki IMF heyeti, 3 yıllık yeni ekonomik program üzerindeki çalışmalarını son aşamaya getirdi. IMF, program açısından iki konuya ağırlık verdi ve finansman dengesi ile yapısal reform takvimi üzerinde yoğunlaştı. Önümüzdeki üç yıl için gereken kaynak ihtiyacı 12- 15 milyar dolar arasında hesaplandı. Önceki gece yarısına kadar Devlet Bakanı Ali Babacan'la hazinede çalışan IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam ve ekibi dün gece de Maliye Bakanlığı'na kamp kurdu. Babacan'ın yanısıra, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da katıldığı toplantıda; üç yıllık bütçe perspektifi, ödemeler dengesi, finansman gereği, bankacılık reformu ve maliye tedbirlerini tamamlayıcı para politikası limitleri ele alındı.
AKP'DE STAND BY SANCISI 2008 yılına uzanan kaynak planlaması senaryolarında ise 12-15 milyar dolar civarında finansman ihtiyacı tespit edildi. Bu kaynağın IMF üzerinden borçlanmayla mı yoksa özelleştirme başta olmak üzere hazine arazisi satışı gibi özel gelirlerle mi karşılanacağı Eylül ayındaki son tur temaslarında belirlenecek. Ekonomi bürokratlarının hükümete, "3 yıllık Stand By düzenlemesi yapılsın. İlk iki yıl gösterilecek yüksek performansla, üçüncü yıl programı IMF ile sürdürme zorunluluğu kalmayabilir" yönünde görüş bildirdikleri ifade edildi. Devlet Bakanı Ali Babacan'ın da IMF'ye Stand By önerdiği ancak Ak Parti kurmaylarının, "IMF destekli bir programı başarı ile sonuçlandırmak bize yeter. Artık AB çapası ile yola gidebiliriz" görüşünde oldukları, Babacan'ın ise "IMF ile AB birbirini ikame eden kuruluşlar değil" cevabını verdiği öğrenildi. Öte yandan hazine yetkilileri, 3 yıllık dış borç projeksiyonunda ödeme tutarının 59 milyar dolar olduğuna dikkati çektiler ve şu bilgiyi verdiler: "Türkiye'nin yıllık ortalama dış borç ödeme kapasitesi 8-11 milyar dolar civarında. Gelecek yıllardaki borç ödeme takvimini IMF ile ilişkiler belirleyecek. Mevcut IMF borçları, yeniden yapılandırılabileceği gibi ilave kaynak kullanılıp kullanılmayacağı da ana hatları ile şekillendirilecek. "