Darphane hafta başında seri üretime geçiyor. Merkez Bankası, eylülde tanıtıma başlıyor. Ama halkın yarısından fazlası alışamamaktan korkuyor.
Türkiye, 5 ay sonra kuruşlu yaşama geçecek, piyasaya 1 milyar 250 milyon adet madeni para sürülecek. Bir başka deyişle, dolaşımdaki madeni paraların oranı yüzde 1'den, yüzde 5'e çıkacak. Türk Lirası'ndan 6 sıfır atılmasıyla şu anda kullanılan 3 çeşit madeni para sayısı çeşide çıkacak. Bu ne anlama geliyor? Artık ceplerimiz ve çantamız daha çok şıngırdayacak, erkekler, sadece kağıt para taşıyabildikleri cüzdanlarını kullanamaz olacak, piyasada sadece madeni paralar için cüzdanlar satılacak. İstanbul Darphanesi, madeni paralarla ilgili hazırlıkları tamamladı, kalıplar çıktı. Deneme üretimleri yapıldı. Darphane yetkilileri, hafta başından itibaren seri üretime başlamaya hazırlanıyor. Banknotların basımını yapacak Merkez Bankası ise, harıl harıl Türk halkına Yeni Türk Lirası'nı tanıtma telaşında. Eylül ayında yeni para biriminin tanıtımını geniş kapsamlı bir kampanya ile yapacak olan Merkez Bankası, YTL'ye geçişin yasal bir zorunluluk olduğunu anlatacak, YTL ve YKr'nin fiziki ve güvenlik özelliklerini tanıtacak, kullanımına ilişkin bilgi verecek. Kampanya, Türkiye genelinde uygulanacak, otomatik para çekme makinası ve kredi kartı kullanma imkanı bulunmayan kesimler ile görme engelli ve kısıtlı vatandaşları da kapsayacak. Kampanyada, televizyon ve radyo başta olmak üzere medya hizmetlerinden yararlanılacak.
PİYASA HAREKETLİ Kuruşlu yaşam yaklaşırken, cüzdan üreticileri, para sayma makinesi üretenler, kimi online alışveriş siteleri de hazırlık yapıyor. Hotiç, para kesesi şeklindeki cüzdanları şimdiden satışa sundu bile.Desa da hazırlık aşamasında. Her gün yeni bir firma, bozuk para sayma makinesi pazarlıyor. İş Bankası, son yıllarda yeniden dağıtmaya başladığı ve 2004'ün ilk 7 ayında 24 bin adet dağıttığı nostaljik kumbarasına talebin artmasını bekliyor.
VATANDAŞ ENDİŞELİ MasterCard'ın, YTL ile ilgili olarak 15-55 yaş arası 1200 kişi arasında yaptığı araştırma da halkın paradan 6 sıfır atılmasına karşı ilgi ve tepkilerini ortaya koydu. Buna göre her iki kişiden biri Türk Lirası'ndan ne zaman 6 sıfır atılaca4ğını sorusuna 2005 yılında yanıtını verirken görüşülen kişilerin yüzde 21'i konuyu duyduğunu ancak ne zaman gerçekleşeceğini bilmediğini söyledi. Bilmeyenlerin oranı alt sosyo-ekonomik gruplarda artarken erkeklerin ve Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde yaşayanların YTL ile daha fazla ilgili olduğu ortaya çıktı.