Paketten "Sigaraya vergi, akaryakıta zam, emeklilere ölçülü maaş artışı, kamuya da kısıtlı ödenek" çıkacak.
Hükümetin beklenenden önce Ankara'ya çağırdığı IMF Türkiye Masası Şefi, hem yeni programın iç tutarlılığını inceleyecek hem de bazı önlemleri gündeme getirecek.
Yüzde 6.5 şartı devam IMF, en azından 2005 yılında da yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefinden taviz verilmesini istemiyor. Faiz oranlarının düşürülmesini de öncelikli görüyor.
***
IMF ek önlem paketi istiyor
Önümüzdeki hafta Türkiye'ye gelecek IMF heyeti, hükümetten ek önlem paketi isteyecek. Sigarada ÖTV artışı, akaryakıt zammı ve sosyal güvenlik reformu öncelikli konular olacak.
Ekonomi gündemindeki güncel tartışmalar Türkiye ile IMF arasındaki ilişkilerin önümüzdeki dönem seyrini belirleyecek nitelikte. Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin, dile getirdiği "mali disiplin" uyarısı IMF'de de yankı buldu. Başkanın, "Gevşeme, krize yol açar" değerlendirmesi IMF kulislerinde "öncü alarm" gibi algılandı. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in, "Merkez Bankası bağımsız da olsa, hükümeti eleştirmemeli" biçimindeki tepkisi IMF'yi telaşlandırmaya yetti. 8. gözden geçirme çalışmasına ilişkin Ek Niyet Mektubu'nu jet hızıyla onaylayan ve yer yer Türkiye'yi öven IMF'nin çektiği konular gözardı edilecek gibi de değil: 1- Para politikası uygulamalarının enflasyonun düşürülmesinde önemli etkisi oldu. Bu nedenle bağımsız Merkez Bankası, ekonomik programın sürdürülmesi ve başarılı sonuç alınması için gerekli. 2- Hükümetin bütçe performansı etkileyici. Ancak bu çabaların vergi ve sosyal güvenlik alanında yapısal reformlarla desteklenmesi zorunlu. 3- Dalgalı döviz kuru politikası bir güvence olmakla birlikte tüketim artışı ile tetiklenen cari açık daha titizlikle izlenmeli ve önlem seçenekleri düşünülmeli. 4- Bankacılıktaki sinyaller, toparlanma eğilimine işaret ediyorsa da büyüme sürecini tüketici kredileri ve kredi kartı faiz gelirlerine endeksleyen bankalar, tüketimi frenleyecek karardan olumsuz etkilenebilir. Devlet Bakanı Ali Babacan'ın hazırlıklarını yürüttüğü üç yıllık yeni programa gelince... "Türkiye gerçeklerini gözeten", "sosyal harcamaya ağırlık veren", "kayıtdışı ekonomiyi kayda alan", "istihdamı artıran" bir çerçeveden söz ediliyor.
FAİZ DIŞI FAZLA ISRARI IMF, 2005 Bütçe Çağrısı'nda, temel makro ekonomik göstergeler açıklanırken faiz dışı fazla hedefine değinilmemesinden rahatsız. Yüzde 6.5'lik faiz dışı fazla, "çok yüksek" bulunuyor. Hükümetten beklenen açıklama ise şöyle tanımlanıyor: "2005'te maliye politikasının yaklaşımı, harcama kısıcı ve gelir artırıcı tedbirleri almak suretiyle faiz dışı fazla hedefine ulaşmak, borç stokunun çevrilebilirliğini sürdürmektir."