Wal-Mart CEO'su en güçlü yönetici oldu İş dünyasının en güçlü 25 adamı açıklandı. Fortune dergisinin açıkladığı listede bu yıl ilk kez Amerika, Avrupa ve Asya için ayrı listeler hazırlanmış. Amerikan listesinde ilk üç sırayı Wal-Mart'ın CEO'su Lee Scott, ünlü yatırımcı Warren Buffett ve Bill Gates alıyor. Geçen yıl da aynı kişiler ilk üç sırada yer almıştı. Buffet ilk sıradan ikinciliğe gerilerken Gates ikincilikten üçüncü sıraya geldi. Scott ise üçüncü sıradan zirveye yükseldi. Bunda Wal-Mart'ın en büyük 1000 şirket sıralamasında 256 milyar dolar gelir ve 9 milyar dolar kar ile ilk sırada yer almasının payı büyük. Avrupa iş dünyasının en güçlü 25 adamı listesinin en tepesinde petrol devi BP'nin CEO'su John Borwne var. BP 2003'te gerçekleştirdiği 232.6 milyar dolar gelir ile dünyanın en büyük petrol şirketi. Sıralamada ikinciliğ ilaç şirketi Novartis'in CEO'su Daniel Vasella alıyor. Avrupa'nın en çok maaş alan CEO'su olan Vasella, 24.9 milyar dolar gelir ve 5 milyar dolar ile geçen yılı rekorla kapatan Novartis'i yönetiyor. Listenin üçüncü sırasında da yine bir petrol devi olan Fransız Total'in CEO'su Thierry Desmarest bulunuyor. Chelsea takımını satın alarak adını duyuran Rus işadamı Roman Abramovich de listede 21 sırada yer alıyor. Asya iş dünyasının en güçlüleri sıralamasında ilk sıraları uzakdoğu firmalarının tepe yöneticileri paylaşıyor.
Zengin ülkeler tarımı desteklemeyi bırakıyor Zengin ülkelerin tarım desteklemelerinin haksız rekabete neden olduğundan şikayet eden gelişmekte olan ülkeler, Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) serbest ticaret yolunda ilk adımı attılar. DTÖ'de yeni bir küresel ticaret anlaşmasının çerçevesi konusunda anlaşmaya varıldı. Küresel düzeyde ticaretin daha da serbest hale getirilmesinde önemli bir adım olarak kabul edilen ve üzerinde anlaşmaya varılan plan, tarımsal ürünlerin ihracatında desteğin sona endirilmesi ile ithalat gümrük vergilerinin düşürülmesini öngörüyor. 147 üyeli DTÖ'de dün gece konsensüs ile kabul edilen anlaşma çerçeve anlaşması, ithalat gümrük vergilerinin düşürülmesini ve uluslararası ticarette üç önemli alan olan endüstriyel mal, aralarında telekomünikasyon ve bankacılığın yer aldığı hizmet sektörü ve tarım endüstrisinde hükümet desteğinin azaltılmasını öngörüyor. Anlaşma, tarımsal ürün ihracatında hükümet tarafından sağlanılan her türlü desteğin düşürülmesini hedefliyor. Tarımsal ürün ithalatından alınan gümrük vergilerinde hangi oranda bir indirime gidileceği verilmez iken bunun önemli bir oran olması öngörüldü.
SERBEST TİCARET Ülkeler kendileri için önemli olduğunu düşündükleri bazı tarım ürünlerinde yüksek vergileri tutma hakkına sahip durumda bulunuyor. Yapılan anlaşma sonrasında açıklamalarda bulunan değişik ülke yetkilileri gelişmekte olan ülkeler için bir zafer olmasa bile gelgcek için ümit verici bir gelişme olduğu belirtiliyor. Ayrıca tarım desteklemelerinin kaldırılması ile gelişmiş ülkelerin bütçelerinde rahatlama olacağı vurgulanıyor.