Asgari ücretin, en geç iki yılda bir olmak üzere işçilerin 16 yaşını doldurmuş olup olmadıklarına bakılarak ayrı ayrı belirlenmesini öngören Asgari Ücret Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınlanıp, yürürlüğe girdi. Yönetmelik şu düzenlemeleri içeriyor:
* AYRIMCILIK YOK: Asgari ücretin belirlenmesinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri nedenlere dayalı bir ayrım yapılamayacak.
* EN GEÇ İKİ YIL: Asgari Ücret Tespit Komisyonu ücreti bütün işkollarını kapsayacak biçimde belirleyecek. Asgari ücret, en geç iki yılda bir olmak üzere işçilerin 16 yaşını doldurmuş olup olmadıklarına göre ayrı ayrı belirlenecek.
* EKONOMİ VE GEÇİME BAKILACAK: Ücret belirlenirken, ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durum, ücretliler geçinme endeksleri ve fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumuna bakılacak. Komisyonun ücretin belirlenmesine ilişkin kararı kesin olacak. Kararın, toplanan bilgi ve belgelere göre hazırlanacak bir gerekçeye dayandırılması zorunlu olacak.
* DÜŞÜK ÜCRET ÖDENMEYECEK: İşverenler, işçilere komisyonca belirlenenden düşük ücret ödeyemeyecek. İşveren tarafından işçilere sağlanan sosyal yardımlar nedeniyle asgari ücretten herhangi bir indirim yapılamayacak.
* KİMLERDEN OLUŞACAK: Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) Ekonomik İstatistikler Dairesi Başkanı, Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) uzmanı, en çok işçiyi çalıştıran en üst işçi kuruluşunun beş temsilcisi ile bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilciden oluşacak.