İSO'nun açıkladığı 500 büyük şirket içine Doğu'dan sadece iki şirket girebildi. Sanayi devlerinin 229'u İstanbul'dan çıktı. İlk 500'e en çok şirket sokan ikinci il İzmir oldu.
İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) her yıl geleneksel olarak hazırladığı Türkiye'nin en büyük 500 şirketini belirleyen çalışması, Doğu ile Batı arasındaki gelişmişlik farkını da en çarpıcı şekilde ortaya koyuyor. Çıkan sonuçlara göre Ankara'nın doğusunda çok az ilde sadece bir büyük işletme olduğu diğer illerde ise Türkiye'nin dev şirketleri içine girecek şirket olmadığı ortaya çıktı. En Doğu'da sadece Erzurum'da Ergaz ve Mardin'de ise Mardin Çimento bu geleneği kıran şirketler oldu. En büyük illerden Trabzon ile birlikte Tokat, Giresun, Kahramanmaraş, Amasya, Karabük, Çanakkale, Çankırı listeye 1 şirket sokabildi.
YARISI İSTANBUL'DAN Listedeki büyük şirketlerin hemen hemen yarısını İstanbul'dan bulunan sanayi şirketleri oluşturuyor. İstanbul 229 şirket ile başı çekerken ikinci İzmir'in ancak 47 işletmesi listeye girebildi. Üçüncülüğü ise yeni gelişen Bursa 37 işletme ile elinde bulunduruyor. Başta birinciliği elinde bulunduran Tüpraş olmak üzere kamu şirketleriyse 500 dev arasında 24 işletmesiyle yer aldı. Geçen yıl bu sayı 2002 yılında 30'du. 10 yıl içinde 500 büyük içine giren kamu şirketi sayısı 95'ten 24'e inmiş oldu.
BEŞTE BİRİ BORSADA Öte yandan İSO'nun 500 büyük şirketin içinde borsada işlem görenlerin sayısı sadece 119. Bu rakam Türkiye'de dev şirketlerin ancak 5'te birinin halka açıldığını ortaya koyuyor. Diğer bir deyişle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası büyük ve derilik oluşturacak şirketlerin henüz ancak 5'te birini bünyesine kattı. Uzmanlar bu görünümün Türkiye'nin AB'ye üyelik tarihi alması halinde sermeyi piyasasının ne kadar büyüyebileceğinin de işareti olduğunun altını çiziyorlar. Diğer taraftan halka açık olan 293 şirketin de üçte birinin 500 büyük arasına girememesi halka açık piyasalarda işlem gören şirketlerin yaklaşık üçte ikisinin derinliği bulunmayan küçük şirketler olduğu da gözler önüne seriliyor. 2002 yılında İSO 500 içinde 115 borsa şirketi bulunuyordu. 2003'te ise Milliyet Gazetecilik ve Ayen Enerji listeden çıkarken listeye eklenen İMKB şirketleri Ülker Gıda, Usaş, Oysa Çimento, Klimasan, Ege Profil ve Bocsh Fren Sistemleri oldu. 119 borsa şirketi üretimden satışların yüzde 39'unu, dönem karının da yüzde 50.1'ini alıyor. 500 büyüğün ihracatının yüzde 39'unu yine İMKB'de işlem gören 199 şirket yapıyor.
İkinci 500 büyük yok İSO, ikinci 500 sanayi şirketini de açıklayacak. Ancak Başkan Tanıl Küçük, Türkiye'de sadece 500 büyük şirket bulunduğu yönünde yorum yaparak ikinci 500 ile ilk 500 arasında anlamlı karşılaştırmalar yapamadıklarını bu nedenle uzun süre İSO 1000 gibi bir liste yapılmayacağını kaydetmişti.