|
|
|
|
|
|
Herkes "dalmaya" merak sardı
Yazla birlikte dalış okullarına ilgi de arttı. Dalış sporunda, dokuz saatlik teorik ders ve beş dalış eğitimi sonrasında sertifika sahibi olunuyor. Doğanın tüm renklerini taşıyan balıkları izlemek, bundan binlerce yıl önce yaşamış uygarlıkların kalıntılarına tanık olmak isteyenler için, gizemli derinlikler keşfedilmeyi bekliyor.
Rengarenk bir balığın süzülerek yanınızdan geçişini izlemek, sualtının zengin canlı türlerini görmek, bundan binlerce yıl önce yaşamış uygarlıkların kalıntılarına tanıklık etmek isteyenler için, gizemli derinlikler keşfedilmeyi bekliyor. Sırtına tüpünü takmak ve bambaşka bir dünyaya doğru yolculuğa çıkmak isteyenler için dalış okulları kapılarını açıyor. Ankara'nın ilk sivil dalış kursu Aqua Club Dalgıç Okulu'nun kurucusu ve aynı zamanda Sualtı Sporları Federasyonu Dalış Merkezleri Denetleme Komitesi üyesi olan Asutay Akbayır da 20 yıldır bu işe gönül verenlerden. 15 yıldır eğitmenlik yapan Akbayır, tutkusunu şu sözlerle anlatıyor: "Denizler aslında dünyanın ta kendisi. Deniz altında gördüğünüz canlı çeşitliliğine hiçbir yerde rastlayamazsınız. İnsanın dünya yüzünde bu kadar huzurlu ve özgür olabileceği başka bir ortam daha olamaz. Tamamen sessiz, huzur dolu, yerçekimsiz ve özgür bir dünya sualtı."
TÜRKİYE'DE 24 YILLIK GEÇMİŞİ VAR ODTÜ İktisat Fakültesi mezunu olan 35 yaşındaki Akbayır, tam bir deniz sevdalısı. Kendi mesleğini bırakarak dalış eğitimi vermeye başlayan Akbayır, "Babam eski Deniz Albayı Yüksel Akbayır, Türkiye'nin ilk sat komandolarından ve squba dalışının ilk denemelerini yapan dalgıçlardan biriydi. Babamın mesleği gereği çocukluk dönemlerim denizle iç içe geçti" diye konuştu. 1950'li yıllarda tüplü dalışın ilk denemelerinin yapıldığını kaydeden Akbayır, "O zamanki teçhizatları düşünürseniz, yaptıkları tam bir cesur adam işiydi. 1980'ler sivil dalışların başlangıç tarihi oldu. Aynı tarihte Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu kuruldu. Sivil dalış okulları açılmaya başladı" dedi.
KURSU BİTİREN BRÖVE ALIYOR 1983'de ilk dalışını yaptığını söyleyen Akbayır, "Dalış okulu kurmak hep hayallerimi süsledi. 1996'da Ankara'nın ilk sivil dalış kursu olan Aqua Club Dalgıç Okulu'nu kurdum. Sualtı dünyasını ve güzelliklerini insanlarla paylaşmak istedim" diye konuştu. Sekiz kişilik bir kursla işe başladıklarını belirten Akbayır, ilginin zaman içinde inanılmaz boyutlara ulaştığını ve mezun sayısının 2 bin 200'ü bulduğunu kaydetti. Dalış eğitimi alabilmek için sağlık raporu, 14 yaşını doldurmak ve ilkokul mezunu olmak şartının arandığını belirten Akbayır, "Dalış eğitimleri bir, iki ve üç yıldız olarak üçe ayrılıyor. Bu kategorileri ise, eğitmen eğitimleri izliyor. Federasyonun belirlemiş olduğu yönetmeliklere göre eğitimin ilk ayağı olan tek yıldız balıkadam kursu, dokuz saatlik teorik eğitimden ve beş dalış pratiğinden oluşuyor. Tek dalış süresi 30-40 dakika arasında değişiyor. Kursu tamamlayanlara uluslararası geçerliliği bulunan Sualtı Sporları Konfederasyonu (CMAS) dalıcı brövesi ve Profesyonel Dalış Eğitmenleri Birliği (PADI) brövesi veriliyor. CMAS brövesine sahip olanlar Türk ve dünya karasularında dalış yapma, malzeme kiralama ve dalış organizasyonlarına katılabilme hakkı kazanıyor" dedi.
STRESLİ İŞİ OLANLARIN TERCİHİ Her hafta sonu Türkiye'nin en gözde dalış merkezleri; Kaş, Kalkan, Bodrum, Fethiye, Datça, Alanya, Marmaris ve batık dalışları için de Çanakkale'ye tur düzenlediklerini belirten Akbayır, 12 ay boyunca dalışların devam ettiğini belirtti. Dalışlara her hafta 55-60 kişinin katıldığını söyleyen Akbayır, bayram dönemlerinde de Kızıldeniz ve Maldivler'e dalış turları düzenlediklerini söyledi. Ülkemizde 70 bin kayıtlı tek yıldız bröveli dalgıç bulunduğunu kaydeden Akbayır, "Kurslara öncelikle üniversite öğrencilerinden yoğun bir talep var. Ancak kurslarımıza devam edenler büyük çoğunlukla 24-32 yaş arasında ve iş hayatına atılmış kişiler" dedi. Kursa katılanlar arasında ilk sırayı doktorlar, bilgisayar mühendisleri ve serbest meslek çalışanlarının aldığını belirten Akbayır, şöyle konuştu: "Sualtı dünyası insana büyük bir dinginlik sağlıyor. İş ve şehir stresinden kurtarıyor. Sadece denizde olmanın mutluluğu değil, fiziksel koşullar da bunu beraberinde getiriyor. Deniz altındaki basınç ve tüpün içindeki gazlar kişi üzerinde rahatlatıcı etki yapıyor. Dalış sporu yapan insanlar çok sakin ruhlu ve hayata yumuşak bakan insanlardır. Ruhsal açıdan çok faydalı olduğunu katılımcılarımızın ilk başladıkları dönemle karşılaştırarak gözlemliyoruz. Dalış sporu stresi ortadan kaldırdığı için de daha çok stresli meslek grupları ilgi gösteriyor."
ANKARA: Aqua Club Dalgıç Okulu Tel: 0312 / 419 68 51
İSTANBUL: Caddebostan Balıkadamlar Spor Kulübü Tel: 0216 / 355 56 28
BODRUM: Motif Dalış Merkezi Tel: 0252 / 316 62 52
ALANYA: Dolphin Dalış Merkezi Tel: 0242 / 512 30 30
FETHİYE: Divers Relight Dalış Merkezi Tel: 0252 / 612 10 99
KAŞ: Likya Dalış Merkezi Tel: 0242 / 836 12 70 Dalış Kulüpleri
Bir dalgıcın sahip olmasıgereken malzemeler veortalama ücretleri: Maske . . . . . . . . . . .30 Euro Palet . . . . . . . . . . . . .60 Euro Patik . . . . . . . . . . . . .40 Euro Dalış elbisesi . . . . .150 Euro Denge yeleği . . . . .250 Euro Regülatör . . . . . . .160 Euro Ahtapot regülatör . . .90 Euro Göstergeler . . . . . .150 Euro Dalış tüpü . . . . . . .250 Euro
ÖZLEM EROĞLU
|
|
|
|
|
|
|
|
|