Batı Sigorta Genel Müdürü Cengiz Diren, Türkiye'de sağlık sigortasının oldukça pahalı olduğunu, fiyatların indirilebilmesi için yatarak tedavinin öne çıkarılması gerektiğini söyledi.
Batı Sigorta Genel Müdürü Cengiz Diren, sağlık poliçelerinin fiyatlarının düşürülebilmesi için yalnızca yatarak tedavi teminatı veren ya da muafiyetli ürünlerin öne çıkarılması gerektiğini belirtti. Sağlık sigortasının kişilerin yaşamlarında, birikimleriyle karşılayamayacakları büyük harcamalar için gerekli olduğunun altını çizen Diren, sigortalıların yatarak tedavi teminatı veren poliçelere yönlendirilmesini istedi. Türkiye'de sağlık sigortalarının oldukça pahalı bir ürün olduğunu belirten Diren fiyatların makul ölçülere çekilebilmesi için şu önerilerde bulundu: "Sağlık sigortalarında fiyatların indirilebilmesi açısından en önemli konu, bu branşta önemli bir yer tutan riski ortadan kaldıracak teminatın sadece yatarak tedavi şeklinde verilmesi sistemi, sigortalının bu konuda ikna edilmesi, sigorta primi olarak ödenecek meblağların bir hayli aşağıya düşmesine neden oluyor. İnsanların hiç beklemediği, kalp krizi, ciddi cerrahi müdahale gerektiren olay, kötü hastalığın tedavisi için gerekecek her türlü cerrahi veya tedavi süresince uygulanacak metotlar, modern teşhis yöntemleri gibi durumların hepsi yatarak tedavide kapsam içerisinde yer alıyor. Bugün basit bir bypass ameliyatının bile Türkiye'deki rakamı 15-20 milyar liradan başlıyor. Ücretli bir insanın cebinden veya birikimlerinden bu meblağı karşılaması oldukça zor."
HASAR/PRİM DENGESİ Batı Sigorta Genel Müdürü Cengiz Diren, sağlık sigortalarında hasar/prim dengesinin oluşma koşullarıyla ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı: "Burada çeşitli nedenler var. Birincisi sigortalıdan, ikincisi sağlık sigortalarında çok sayıya ulaşılmaması, prim birikimlerinin, fonların oluşumunun yeterli seviyede olmamasından kaynaklanıyor. Üçüncü sebep ise özel sağlık kurumlarının, hastanelerinin bu konuda zaman zaman bindikleri dalı kesiyor olmaları. Bir hasta, hastaneye müracaat ettiği zaman ilk sorulan soru sağlık sigortasının olup olmadığı. Böyle bir sağlık sigortasının mevcudiyeti durumunda da fazla da gerekli olmayan tomografi, ultrasonografi, röntgen gibi teşhis masraflarının da hastaya yüklendiğini görebiliyoruz. Bunu her hastane yapıyor demek istemiyorum, ama bu şekilde olumsuz davranan sağlık kurumları olduğunu biliyoruz. Sağlık sigortalarında sigortalı sayısının artmasıyla, çok sayılar yöntemi ve sistemiyle ciddi fonlar oluşursa ve bu fonların sağlık kurumlarına daha uygun seviyelerde akmasıyla birlikte hasar/prim dengelerinde daha uygun sonuçlar alınabileceğini düşünüyorum." Sağlık sigortalarının gelişimi için sağlık ve sigorta sektörlerinin mutlak surette biribirlerine destek olması gerektiğini belirten Diren "Sağlık sigortaları çağdaş bir toplumda hele devletin sağlık kurumlarına yeterli desteği veremediği, kaynakları ayıramadığı konumlarda oldukça önemli yeri teşkil ediyor. Bu bakımdan sağlık sigortalarının geleceği çok önemli ve önü açık" dedi.