101 temel ile Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanan Kayseri'de sanayiciler kapıştı. Sanayi Odası Başkanı'nın "orası bataklık, yatırım yapılmaz" dediği yere, seçimlerde yenildiği rakibi 26 yerden izin alarak temel atıyor.
31Temmuz Cumartesi günü organize sanayi bölgesinde atılacak 101 temel ile birlikte Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye aday Kayseri'de iş dünyası karıştı. Baştan beri Organize Sanayi Bölgesi'nin genişlemesine karşı çıkan Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Çapar, "O bölge bataklık" diyerek projeye muhalefet şerhini koydu. Yaklaşık bir yıldır süren kavga Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı temel atma törenine üç-dört gün kala daha da şiddetlendi. "Burada zemin problemi var. Ama nasılsa tüm raporları almışlar. Ben üyelerime oraya gitmeyin çağrısı yaptım" diyen Çapar, yine de yeni yatırım yapacaklar arasında kendi üyeleri olduğunu itiraf ediyor. 15 yıldır Kayseri Sanayi Odası Başkanı olduğunun altını çizen Mustafa Çapar, "Düşünün bir yerde 101 temel birden atılacak sanayi odası başkanı orada olmayacak. Ben baştan beri karşı çıktığım için sanki bana inat yapıyorlar" diyerek uzun süredir bir çekişme olduğunu vurguluyor. Başbakan'ın da hazır bulunacağı 'temel atma töreninde yer alıp almayacağı' konusundaki sorumuza ise Çapar, "Henüz karar vermedim" yanıtını veriyor. Çapar'ın "orası bataklık" uyarısına karşı 101 temel atma projesini başından beri yürüten Kayseri 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü ise Sanayi Odası'nın karşı çıkışlarını organize sanayi bölgesi seçimlerindeki yenilginin acısına bağlıyor. "Tam 26 yerden izin aldık. Zemin etüdleri yaptırdık. Herşeyimiz yasa ve yönetmeliklere uygun. Bir tek noksanımız yok" diyen Hasyüncü, sözlerine şöyle devam ediyor: "İnsanlar iki kilo domates alırken çürüğü var mı diye bakıyor. Hiç sanayici trilyonlarını bataklığa gömer mi? Mühendisler planları yapmış, zemin etüdleri çıkmış. Tüm izinler alınmış, tem evraklar tamamlanmış. Çıkıp kafasına göre zemin sağlam değil diyor. Benim bildiğim kendisi makine mühendisi. Valiliği, belediyesi, hatta Sanayi Odası Meclis Başkanı destek veriyor. Bir tek bu arkadaşımız destek vermiyor. Sözde asker de olmaz demiş. Yok öyle birşey. O bölgede askere ayrılmış 2 milyon metrekarenin üzerinde bir alan vardı. Biz onu da bölgemize katalım istedik. Onlar ise 'bizim atlama alanımız' diyerek vermediler. Biz de bunun üzerine büyümeyi 12 milyon metrekare ile sınırlı tuttuk."
İNCESU İDDİASI Bu arada Hasyüncü, olayla ilgili ciddi bir iddia daha ortaya atıyor. O da 1. Organize Sanayi Bölgesi'ne 30 kilometre uzaklıktaki İncesu Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili. Bazı kişilerin burası prim yapacak diyerek arazi kapattığını öne süren Hasyüncü, "Ancak biz 1. Organize Sanayi Bölgesi'ni 12 milyon metrekare genişletince, bu kişiler amaçlarına ulaşamadı. O nedenle şimdi bize saldırıyorlar" diyor. Aynı iddiayı sorduğumuz Çapar ise, "O bölgeyi baltaladıkları doğru. Ama ben oranın yönetiminde değilim, ilgim yok" yanıtını veriyor.