Şişmanlık ömrü kısaltıyor
Şişmanlık; solunum sıkıntısı ve kemik ağrılarının yanı sıra kalp hastalıklarına da neden olarak, ömrü kısaltıyor. Doktorlar, yan etkilerinden dolayı şişmanlığın tedavisi gereken bir hastalık olduğu görüşünde hemfikir
Şişmanlık ömrü kısaltmakla tehdit ediyor. Uzmanlar, şişmanlığın psikolojik sorunlara ve salgı sistemi bozukluklarına, solunum sıkıntısına, iskelet üzerindeki olumsuz etkilerine, kalp damar rahatsızlıkları ile ev ve iş kazalarına neden olduğuna dikkat çekerek, şişmanlığın ömrü kısalttığını belirtiyorlar. Şişmanlığın kadınların hayatını erkeklere göre daha az kısıtladığını belirten uzmanlar, şişman kadınlarda diz, kalça ve eklem rahatsızlıklarının ise, daha sık ve şiddetli yaşandığını ifade ediyorlar.
TEDAVİ EDİLMESİ ŞART Doktorlar, bu yan etkilerinden dolayı şişmanlığın tümüyle tedavisi gereken bir hastalık olduğu görüşünde hemfikir. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Uğurlu, şişmanlığı "vücut ağırlığının ideal ağırlıktan daha fazla olması" diye açıklayarak, "Şişmanlık, vücutta yağ dokusu oranının artması sonucu ortaya çıkan bir tablodur" diyor. Uğurlu, şişmanlığın nedenlerinin ise; fazla yeme, fiziksel hareketlerin azlığı, psikolojik, metabolik ve hormonal bozuklukların yanı sıra, kalıtımsal faktörler olduğunu söylüyor. Uğurlu, fazla yemenin şişmanlığın en önemli nedeni olduğunu dile getirerek, "Birçok kişi yedikleri ve harcadıkları hakkında gerçek bilgiye sahip değil. Bazıları, fiziksel hareketler için harcanan enerji konusunda da bilgisiz" diyor. Yapılan araştırmalara göre, normal anne babanın çocukları arasında şişmanlık oranı yüzde 8-9'ken, annebabadan birinin şişman oluşunda çocuklardaki şişmanlık sıklığının yüzde 40'lara çıktığını ifade eden Uğurlu, "Anne ve babanın her ikisinin de şişman olması halinde, risk yüzde 80'e çıkıyor. Şişmanlık anne babadan çocuğa miras kalıyor" diyor.
MORALİ BOZULAN YİYOR Uğurlu, evde pişirilen yemeklerin enerji değerinin genelde yüksek olduğunu söylüyor. Bu durum ise, ailenin bütün bireylerinin fazla enerji tüketmesini gerektiriyor. Hareketsiz kimselerin hareketli olanlar kadar yemek yediğine dikkat çeken Uğurlu, şunları söylüyor: "Bu durumda, hareketsiz olanların enerji dengesi bozuluyor. Ağır işte çalışanlar arasında şişman kimselere çok az rastlanmasına karşılık, oturarak iş gören memurlar ve ev kadınlarında şişmanlığın sık görülmesi, fiziksel hareketlerin, vücut ağırlığı üzerine etkisini açık olarak gösteriyor." Mehmet Uğurlu, insanların üzüntü, sıkıntı ve güvensizliklerini örtmek için fazla yemeye meyilli olabildiklerini dile getirerek, "Bunun tersi durumlar da olabilir. Psikolojik bozukluklar, bazen fazla yemeye, bazen de az yemeye neden olabilir" diyor.
YAN ETKİSİ ÇOK Uğurlu, şişmanlığın yan etkilerinden dolayı ömrü kısalttığını vurguluyor. Bunun önemli bir yan etki olduğunu ifade eden Uğurlu, "Şişmanlık kadınlarda ömrü, erkeklerdeki kadar kısıtlamaz. Fakat şişman kadınlarda diz ve kalça eklem rahatsızlıkları daha sık ve şiddetlidir. Tüm bu yan etkiler de gösteriyor ki, şişmanlık, tümüyle tedavisi gereken bir hastalıktır" diyor.
|