kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Robotla By-pass iki günde ayağa kaldırıyor
Hastalar Anlatıyor

Robotla By-pass iki günde ayağa kaldırıyor

Robotla by-pass yapan Doç. Dr. Belhhan Akpınar, evde Play station oynayarak ameliyatları için pratik yapıyor. Bu teknikle ameliyat olanlar, açık by-pass'ın aksine, iki günde ayağa kalkıyorlar. Üstelik göğüs kafesi boydan boya açılmadığından, ameliyat sonrasında dikiş izi de kalmıyor

Göğsü açmadan küçük deliklerden kalbe girerek robotla by-pass yapan Dr. Belhhan Akpınar, ameliyatlara evde Play-station oynayarak hazırlanıyor. Bilgisayarın kumanda koluyla, evinde de sürekli antrenman yapan Dr. Akpınar'ın robotlu ameliyatlarına katılan hastalar, iki günde ayağa kalkıp çalışmaya başlayabiliyorlar. Robot cerrahisi tüm dünyada kalp ameliyatlarında kullanılan en ileri teknoloji olarak kabul ediliyor. Robotla kalp ameliyatı olan hastalar, açık kalp ameliyatından kurtuluyorlar. Göğüs kemiğini açıp, sonra çelik tellerle dikmek gerekmiyor. Doktorlar by-pass, kalp kapakçığı ya da kalp delikleri için kullanabildikleri robotu, göğüs bölgesinden açtıkları birer santimlik deliklerden kalbin içine sokuyorlar. Ameliyat masasının beş metre gerisinde bulunan bir kumanda yardımı ile ameliyatı yapıyorlar. Yeni yüzyılın ameliyat tekniğini Florence Nightingale Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Belhhan Akpınar anlattı:

* Ameliyatı nasıl yapıyorsunuz?
Göğüs bölgesinde açılan üç delikten, kalbe robotla giriyoruz. Uzaktan kumanda ile göğüs bölgesinden aldığımız damarı kalbe ekliyoruz. Ameliyat ortalama dört saat sürüyor. Ancak normalde ameliyattan bir hafta sonra taburcu olan hastalar, bu sayede iki gün içinde evlerine gidebiliyorlar.

RİSK AZALIYOR
* İnsanlar neden bu ameliyatı trcih etsinler?
Enfeksiyon riski büyük oranda azalıyor. İyileşme süreci yüzde 70 oranında kısalıyor. Hastaların göğüs kemiği açılmadığı için normal hayata dönme süreleri çok kısalıyor. Ameliyat sonrası kemik ağrılarından kurtuluyorlar. En çok da, kozmetik açıdan avantaj sağlanıyor. Özellikle bayan hastalar göğüslerinde baştan aşağı uzanan bir ameliyat izi istemiyorlar. Robotla yapılan ameliyatlardan sonra ameliyat izi görülmüyor.

* Bu ameliyat çok pahalı mı?
Hastanın 2 bin 500 dolarlık bir fark ödemesi gerekiyor. SSK ve Emekli Sandığı hastaları normal ameliyata ek olarak bu ücreti ödeyebiliyor. Ancak iyileşme sürecini hesapladığınızda, bu onlar için avantaj olabiliyor. Çok daha az ilaç kullanıyorlar.

* Tüm ameliyatlarda robot kullanılabiliyor mu?
Hayır, şimdilik yalnızca bir ya da iki damarlı bypass değişimlerinde kalp kapakçığı ve kalp deliği ameliyatlarında kullanabiliyoruz. Kalp cerrahisinin şu an için yüzde 10'luk bölümü bu yolla yapılabiliyor. Bu ameliyatlar ayrıca üroloji ameliyatlarında da kullanılabiliyor. Prostat ameliyatından sonra yüzde 10 oranında sinirler zarar gördüğü için iktidarsızlık riski bulunabilir. Robotla yapılan ameliyatlar bu riski neredeyse sıfırlıyor. Hastanemizde eylül ayından sonra robotla üroloji ameliyatları da başlayacak.

ROBOTU ÇELİK ZANNEDİYORLAR
* Hastalar ürkmüyorlar mı?
Onlara uzun uzun anlatıyoruz. Robotu gösteriyoruz. Kimileri robot deyince ilk olarak televizyonda gördükleri Çelik'i düşünüyor. Sonra bunun daha değişik bir robot olduğunu, cerraha yardımcı olduğunu ve bir risk durumunda iki dakika içinde hemen açık kalp ameliyatına geçebileceğimizi söylüyoruz. Ayrıca, ameliyata girmeden önce de bunu onayladıklarını belirten bir kâğıt imzalıyorlar.

* Robotun adı neden Da Vinci?
Dünyada ilk robot maketini çizen Da Vinci olduğu için bu isim verilmiş. Bugün Amerika'da 140'a yakın hastanede kullanılıyor. Hastanelerin çoğunda doktorlar farklı isimler takmışlar. Bizim koyduğumuz özel bir isim yok.

* Bugüne kadar kaç hasta üzerinde uygulama yaptınız?
Toplam 20 hasta üzerinde çalışma yaptık. Hepsinde de beklediğimiz sonucu aldık. Hastanemiz bu robota toplam 1.5 milyon dolarlık yatırım yaptı. Uzun süren bir eğitim döneminden geçtik.

* Robotu kullanmayı nasıl öğrendiniz?
Amerika'da yaptığımız eğitim sürecinin ardından domuzlar üzerinde çalışma yapmamız gerekti. İnsan kalbine en fazla benzeyen domuz kalbi olduğu için 20-30 domuz üzerinde uygulama yapmamız gerekti. Ancak Türkiye'de ameliyathaneye domuz sokmamız imkânsız olduğu için Almanya'ya gittik. Ardından kadavra üzerinde çalışmamız gerekti. Bu da Türkiye'de imkânsız olduğu için Fransa'da bol bol uygulama yaptık. Türkiye'de dana kalbi üzerinde çalıştık. Sonra alıştırmalarımızı evde bol bol Play-station oynayarak yaptık. Çünkü aynı mantık geçerli. Bilgisayar elin hareketlerini bire bir taklit ediyor. Similatör gibi evde ameliyata bilgisayar oyunu oynayarak hazırlanıyorum.

KITALAR ARASI AMELİYAT MÜMKÜN
* Ameliyatı en fazla ne kadar uzaklıkta yapabilirsiniz?
Teorik olarak kıtalar arası ameliyat yapmak aslında mümkün. Bu teknoloji zaten Amerikalılar tarafından savaştaki askerleri ülkenin en ünlü hekimlerine ameliyat ettirme ihtiyacından geliştirilmiş. 1996 yılından beri kullanılıyor. Ancak kıtalar arası telefon hatları nedeniyle, kumanda merkezi ile ameliyat masası arasında iki buçuk dakikalık bir gecikme olduğu için şu anda kullanılmıyor. Yalnız, doktor odasında bu kumandayı kullanarak, rahatlıkla ameliyathaneye girmeden operasyonu yapabilir. Ancak biz yine de kumanda masasını ameliyathaneye yerleştirdik. Robotun başında nöbetçi doktorlar bekliyor. Onlar kollarındaki aletleri değiştiriyorlar ve acil bir müdahale gerektiğinde sistem iki dakika içinde normal ameliyata geçiş imkânı tanıyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Diyabetlilere Açık Hava
 Doğum Sonrası Depresyon
 Robotla By-pass İki Günde Ayağa Kaldırıyor
 Hafızanızı 'hafıza El Kitabı' İle Geliştirin
 Düşük Karbonhidrat Yiyip İki Haftada İncelin
 Afrodit'in Nimetleri
 Türkler'e Özel Beslenme Rehberi
 Kocam Hepatit B Taşıyıcısı...
 "göz"e Giren Kanun Tartışma Yarattı
 Bunlar Cinsel İsteği Öldürüyor
 Faydalı Bilgiler
 Sonu Gelmeyen Çıbanlar Çıkıyor
 Türkiye'nin Gastrit Haritası Çıkarılıyor
 Guatr Testi Yaptırmadan Zayıflama Diyetine Girmeyin
Rebetiko şarkılarının kraliçesi Eleftheria
Rebetiko şarkılarının kraliçesi Eleftheria
Bu akşam Parkorman'da bir konser verecek olan Yunanlı sanatçı...
Ekranın hizmetçileri
Ekranın hizmetçileri
Ev kadını olmayan anlamaz; bütün gün pişir, taşır, yıka, pakla, sil,...
Kahvaltıda caz keyfi!
Kahvaltıda caz keyfi!
Caz severlerin ağaçların altında çimenlere yayılarak sere serpe hem...
Truvalı Helen'i Basından Sakladılar!
Truvalı Helen'i Basından Sakladılar!
21 Mayıs'ta Londra'daki Liberal Sinagogu'nda sade bir törenle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.