|
|
|
|
Türkler'e özel beslenme rehberi
Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından "Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi" hazırlandı. Rehber, Türk halkını beslenme konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor
Sağlık Bakanlığı, halkı sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirmek amacıyla, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü işbirliğinde "Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi"ni hazırladı. Buna göre, soframızdan eksik etmememiz gereken temel yiyecekler arasında; et, süt, yumurta, sebze-meyve, kurubaklagiller, kuruyemiş yer alıyor. Ayrıca, rehbere göre; bir yumurta, yumurta büyüklüğündeki etle aynı besin değerinde.
YORGUNLUĞU UNUTUN Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol, "Her yaş grubundan insanın farklı oranda proteine, karbonhidrata ihtiyacı var. Bu nedenle, besin ihtiyaçlarını yaş gruplarına göre ayırdık. Herkesin metabolizması da farklı çalışır. Yani, hazırladığımız rehber bireysel olarak algılanmamalı. Dengeli beslenme, 'besin öğelerinin vücudun gereksinimi düzeyinde alınması' demektir. Obezite de dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkar" diyor. Sağlıklı beslenmenin hastalıkların önlenmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Merdol, beslenme bozukluklarının; baş ağrısı, ciltte çeşitli yara ve pürüzler, isteksizlik, karında şişlik, iştahsızlık ve yorgunluk gibi şikâyetlere yol açacağını söylüyor. Düzenli beslenme, şikâyetleri gideriyor.
HER GÜN BİR YUMURTA Rehberde, protein kalitesi en yüksek besin olarak yumurta gösteriliyor. Merdol, yumurtadaki proteinlerin yüzde 100 oranında vücut proteinlerine dönüştüğünü söylüyor. Yumurta yağının sarısında yoğunlaştığını ifade eden Merdol, yumurta sarısının yüksek kolesterol içermesine rağmen, doymamış yağ asitleri yüksek olduğundan kolesterol yükseltici etkisinin et ve süt ürünlerinden daha düşük olduğu vurguluyor. Merdol, protein kalitesi yüksek olduğu için, bebek ve çocuklar tarafından her gün bir yumurta tüketilmesi gerektiğini de sözlerine ekliyor.
BAKLAGİL İLE SEBZE YİYİN Rehberde, günlük posa alımını artırmak için haftada en az iki kez kurubaklagil tüketilmesi gerektiği söyleniyor. Rehbere göre; kalp-damar ve diyabet hastalarının da yağ içeriklerinin düşük olması nedeniyle diyetlerinde kuru baklagillere sıklıkla yer vermesi gerekiyor. Merdol, kurubaklagillerin iyi pişirilerek ve C vitamini kaynağı sebzelerle birlikte tüketilmesinin, yapılarındaki demir ve kalsiyumun vücutta kalma oranını artırdığını belirtiyor. Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi'nin Türkiye'ye beslenme konusundaki tavsiyeleri şöyle devam ediyor:
* Her gün yetişkinler iki, gençler, gebeler, emzikli ve menopoz sonrası kadınlar üç - dört bardak süt içmeli. * Et tüketimine dikkat edilmeli. * Haftada en az iki kez balık yenmeli. * Protein kalitesi yüksek olduğu için bebek ve çocuklar tarafından her gün bir adet yumurta tüketilmeli. * Günlük posa alımını artırmak için haftada en az iki kez kurubaklagil tüketmeye özen göstermeli. * Günde en az beş porsiyon sebze ya da meyve tüketilmeli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|