|
|
|
|
"Göz"e giren kanun tartışma yarattı
26 Haziran'da yürürlüğe giren "Optisyenlik Hakkında Kanun", 63 yıllık gözlükçülük yasasını tarihe gömdü. Gözlükçülük yapma hakkını iki yıllık optisyenlik mezunlarına veren yeni kanun, en az 4 yıldır gözlükçülük yapanlara da 6 aylık bir kursun ardından, sınavla ruhsat alma hakkı tanıyor. Kanun, bu yönüyle büyük tartışmalara yol açtı
63 yıllık Gözlükçülük Kanunu'nu tarihe gömen "5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun", büyük tartışmalardan sonra 26 Haziran'da yürürlüğe girdi. Buna göre, mesleğin adı artık optisyenlik olacak, mesleği yapanlarda ise, iki yıllık optisyenlik bölümünü bitirme şartı aranacak. 25504 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak uygulamaya geçirilen kanunda yer alan geçici 3. maddeye göre, en az 4 yıl usta-çırak ilişkisiyle mesleği icra etmiş kişiler, Sağlık Bakanlığı'nın açacağı 6 aylık bir kursa tabi tutulacak. Ardından girecekleri bir sınavda başarılı olanlara, gözlükçülük ruhsatı verilecek. Kanunla ilgili tartışmalar, burada başlıyor. Geçici 3. maddenin gerekçesinde Avrupa Birliği'ne uyumdan bahsedilirken, okullu optisyenler kurs ve tek bir sınavdan sonra dağıtılacak belgelerin optisyenlik diplomasıyla eşdeğer olamayacağını söylüyor. Gözlükçüler ise, bu işin iki yıllık okulla değil, tecrübeyle yapılabileceğini belirterek, kendilerinin de ruhsat hakkı olduğunu iddia ediyor.
AYLARCA TARTIŞILDI 20 Nisan'dan bu yana Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Alt Komisyonu'nda görüşülen ve yoğun tartışmalar neticesinde geçtiğimiz haftalarda yasalaşan Optisyenlik Hakkında Kanun, mesleğin bundan böyle gözlükçülük değil "optisyenlik" adı altında sürdürüleceğini ve ancak iki yıllık üniversite eğitimi almış kişilerce yapılabileceğini öngörüyor. Henüz görüşmeler sürdüğü sırada kanun teklifinde son anda yapılan bir değişiklikle eklenen geçici 3. madde, gözlük konusunda asıl fırtınaların kopmasına neden olmuştu. Optisyenler ve göz hekimleri, gözlükçülerin bu işten rant sağlamak için halk sağlığıyla oynayacak girişimlerde bulunduğunu savunurken, gözlükçüler, mesleği yıllardır sürdüren kişilerin de ruhsat almaya hakkı olduğunu öne sürüyor.
2 BİN KİŞİ RUHSAT ALACAK Türkiye genelinde beş üniversitede sağlık meslek yüksek okuluna bağlı optisyenlik bölümü var. Buradan mezun olan optisyenler, meslekte üniversite mezunu olmayanlara gözlükçülük yapma hakkı verecek yeni yasanın, meslek kalitesini düşüreceğini savunuyor. Tüm Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği Başkanı Abdullah Aydın, bu yasayla birlikte asıl mağduriyeti, 1992'de açılan optisyenlik bölümlerinde öğrenim gördüğü halde, yıllardır ruhsat alamadığı için kendi iş yerini açamayan okullu kesimin yaşadığını vurguladı. Aydın, "Yeni kanunla birlikte müessese sahipleri, toptancılar, imalat ve ithalatçılar, hatta kurumunun adında 'optik' bulunan herkes, ruhsat almak için başvuracak. 1992'den bu yana optisyenlik bölümlerinden mezun olan 800'e yakın optisyen var. 12 yılda 800 kişiye karşılık, bir sınavla en az 2 bin kişi daha ruhsat alacak. Biz kimse mağdur olsun istemiyoruz, eğitimin önemini vurguluyoruz" diye konuştu.
LABORANT DOKTOR OLAMAZ Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Berati Hasanreisoğlu ise "Kanunun amacı meslek grubunun seviyesini yükseltmek. Bu da, hem hastaya hem hastadan hekime yansıyan hizmetin daha sağlıklı olması demek. Ancak, şimdi geriye dönük ruhsat dağıtılacak ve belki ortaokul mezunu kişi de o sınava girip ruhsat alacak. Bu durum, laboratuvarda dört yıl çalışmış bir insanı, tıp doktoru ilan etmeye benziyor" dedi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|