|
|
|
|
|
|
Kalbi koruyan ipuçları
Kalp krizi ne yaş ne zaman dinliyor. Öyle bir an geliyor ki herkes çaresiz kalıyor. Kriz vurup geçiyor. Ancak bunları değiştirmek elinizde. Anjiyo, ilaç, ameliyat gibi son çarelere gerek kalmayabilir. Kendinizin doktoru olabilirsiniz. O halde kalp uzmanı Doç. Dr. Özgen'e kulak verin.
Kalp krizleri sizi her zamankinden daha fazla korkutuyorsa Doç. Dr. Özgen Doğan'ın önerilerine kulak verin. Amerika'nın en iyi hastanesi seçilen New York Presbyterian'da kardiyolog olan Doğan, kalbi korumanın elinizde olduğunu söylüyor. Ona göre kalp krizi riskini sıfırlamak pek ala mümkün. Anjiyo, ilaçlar, hatta ameliyata gerek kalmadan hayatınızda yapacağınız düzenlemelerle kalbinizi gençleştirebileceksiniz. Büyük oranda ölümle sonuçlanan kalp krizlerinden kurtulmanın yollarını gösteren ünlü doktor, kalp sağlığını korumanın en ekonomik modelini de verecek. Kalp kontrollerinin nasıl yapılması gerektiğini anlatacak. Kalp hastalarına yönelik beslenme reçeteleri verecek. Bu dizi sizlere kalbinizin doktoru olmanızı sağlayacak. Kalbiniz elinizde onu koruyabilirsiniz.
Kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız hemen ağzınıza bir aspirin atıp çiğnemeye başlayın sonra da en yakındaki hastaneye doğru yola çıkın." Hayat kurtaracak bu öneriyi dünyaca ünlü kardiyolog Doç. Dr. Özgen Doğan veriyor. New York Presbyterian Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özgen Doğan'ın basit ama etkili pek çok önerisi bulunuyor. Araştırmalarla geçerliliği kanıtlanan bu öneriler aslında yüzlerce insanın hayatını kurtarabilecek gibi görülüyor. Doç. Dr. Doğan günde bir tane aspirin çiğnemenin, semizotu yemenin, üzüm suyu ve çay içmenin kalp sağlığını koruduğunu, hatta bunların ötesinde kriz riskini de azalttığını vurguluyor. Doç. Dr. Özgen Doğan kalp krizinden kurtulmanın en kolay yollarını anlattı:
* Krizden korunmak mümkün mü? Mümkün üstelik formülü de çok basit; kilonuzu, kolestrolü düşüreceksiniz, tansiyonu kontrol altına alıp şeker hastalığından korunacaksınız egzersiz yapıp doğru gıdalar seçerek kriz riskini yüzde 98 azaltabilirsiniz. Sigara içme oranı bir toplumda yarı yarıya azaltılırsa kriz riski yüzde 25 oranında azalır. Kolesterol yüzde 1 düşürülürse kalp krizi oranı yüzde 2 oranında azalır. Egzersiz ve aspirin kalp sağlığı için harikadır. Günde 30 dakika yürürseniz kalp krizi riskiniz yüzde 50 azalır. Haftada 5 ve daha fazla sayıda ciddi egzersiz yaparsanız kalp krizi riski yüzde 98 azalır.
* Kriz geçirdiğimizi nereden anlarız? Göğüs ağrısı, nefes darlığı, boyun ağrısı, omuz ağrısı terleme, baş dönmesi, kusma ilk belirtilerdir. Bazen kalbin altındaki bölümünde bir problem olur ki bu çoğu zaman mide hastalıklarıyla karışır hastanın zehirlendiği bile düşünülebilir. Ancak bazen kriz son derece sinsi gelir kalp krizlerinin yüzde 25'inde hiçbir belirti yoktur. O yüzden riskleri ortadan kaldırmak çok önemlidir.
* Kadınlarda ve erkeklerde kalp krizi ayrı belirtiler mi gösterir? Kadınlarda kalp hastalığı yüzde 70 yorgunluk, yüzde 47 uykusuzluk, yüzde 42 nefes darlığı gibi erkeklerden değişik belirtiler verir. Kalp krizi geçiren kadınların sadece yüzde 30'unda göğüs ağrısı belirtisi vardır.
* Kriz geçirdiğimizi fark ettiğimizde ilk ne yapmalıyız? Hemen bir aspirin çiğnemeye başlayıp ilk hastaneye yetişmeye çalışın. Bence kalp hastası olan herkesin yanında bir aspirin taşıması gereklidir. Hayat kurtarır, en kuvvetli ilaçlardan biridir.
* Dil altı ilacı almak gerekmez mi? Nedense kalp hastaları yanlarında krizden korunmak için dil altı taşırlar ama bu ilaç hayat kurtarmaz. Aspirin taşısa çok daha yararlı. Çünkü dil altı yalnızca göğüs ağrısı olan insanlara yardımcı olur, bazende tansiyonu olana iyi gelir o kadar.
GÖGÜSE YUMRUK * Kalp krizi durumunda öksürmek ya da hemen alkol almak yararlı mıdır? Öksürme bazen elektriksel aktiviteyi bozarak yardımcı olabilir ama başarı şansı azdır. Bu döneme girince şuur falan çok kolay kapandığı için hasta iyileşecek kadar öksürme şansını bulamayabilir. Eve girdiniz birisi yerde yatıyorsa son çare olarak göğsüne orta derecede bir yumruk vurun bazen bu yumruk hayatını kurtarabilir. Bence en profesyonelce çözüm defibilitörlerdir. Yumruğun yaptığı gibi elektrik şoku vererek hayat kurtarır. Hastanın göğsüne konulduğunda elektrik verin ya da vermeyin diye üzerinde gösterdiği için amatör kişiler tarafından da risk durumunda kolaylıkla kullanılabilir. Bence bu aletleri stadyumlara, alışveriş merkezlerine insanların yoğun olarak bulunduğu ve heyecanlandığı yerlere koymak çok önemlidir. Bunun çalışmaları Şikago'da Oheel havaalanında yapıldı çok yararlı oldu. Kullanımı hiçbir eğitim gerektirmeyen aletler. Ritmi tanıyarak elektrik şoku verin ya da vermeyin yazdığı için çok önemli.
* Kalp krizi geçireceğimizi önceden anlamak mümkün mü? Karşımızda yüz kişi varsa birkaç soru ile yirmi tanesini riski bulunmadığı için kolaylıkla eleyebiliriz. Yüz kişiden ellisi kalp hastalığından ölecek durumdadır ancak risklerini ortadan kaldırarak geçirecekleri kalp krizini engelleyebiliriz. -
Esra Tüzün
|
|
|
|
|
|
|
|
|