|
|
|
|
|
|
Siirt mucize yarattı
Eğitim camiası Siirt'i konuşuyor. Okullaşma oranı son dört yılda yüzde 4'ten 63'e çıkan Siirt'te, okula en az 25 öğrenci kazandırmayan öğretmenlerin sözleşmesi fesh ediliyor 12 bin kadar öğrenci anaokuluna gidiyor. Okula giden öğrenciye maddi yardım yapılıyor. Kentte el birliğiyle dikilen üç milyon fıstık fidanı da gün günden serpilip büyüyor.
Siirt'te bir mucize yaşanıyor ve mucizeye adını veren de Siirt Valisi Nuri Okutan. Göreve geldiği ilk günden beri ilini Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden biri yapmak için canla başla çalışan Siirt Valisi Okutan, şimdilerde emeğinin meyvelerini topluyor. Onun öncülüğünde gerçekleştirilen projeler sonucu eğitim alanında büyük bir ivme kazanan Siirt, okul öncesi eğitimde Türkiye birincisi. Eğitimdeki gelişmelerin yanı sıra yürütülen fıstık üretimi ise Siirt'i Avrupa pazarına açacak. Önemli projelere imza atan Vali Okutan'ın reformları halktan da büyük destek görüyor. Siirt'te eğitim çalışmalarının yaygınlaşması ve kalitesinin artması için aynı anda pek çok değişik proje yürütülüyor. Valilik bünyesinde gerçekleştirilen projeler, veliler ve öğrencilerden de büyük ilgi görüyor. Okul öncesi eğitime katılan öğrencilerin oranını arttırmak amacıyla yürütülen proje ise başarısıyla il sınırlarını çoktan aştı. Türkiye ortalamasının yüzde 15 civarında olduğu okul öncesi eğitimde Siirt, Türkiye birincisi. 2000 yılında uygulamaya konulan proje sonucunda okullaşma oranı yüzde 4'ten yüzde 63'e çıkarılırken proje dahilinde 12 bine yakın öğrenci okul öncesi eğitime kazandırıldı. Bu alanda 466 öğretmen görev alırken, il ve ilçe merkezlerinin yanı sıra köylerde de sürdürülen çalışmalar toplam 323 derslikte gerçekleştiriliyor. Projenin en önemli ayaklarından biri olan anaokulu eğitimi ilköğretimde kaliteyi yükseltme amacı taşıyor. Aile ortamında yerel dilleri konuşan ve öğrenen çocukların ilköğretime başladıktan sonra Türkçe eğitime ayak uydurmakta zorlanması projenin hazırlayıcılarına anaokulu eğitimi fikrini vermiş. İlköğretimin birinci sınıfında Türkçe öğrenmek için çaba harcayan öğrencinin ileriki yıllarda da başarısını etkileyen bu durumun ortadan kaldırılması için il genelinde okul öncesi eğitime özen gösterilmiş.
MADDİ DESTEK DE VAR Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da desteklenen projeler kapsamında öğrencileri teşvik etmek için başka yöntemler de izleniyor. Valilik, çocuklarını okula gönderen ailelere yardımda bulunuyor, öğrencilere hediyeler veriyor. Öğretmenler, evleri ziyaret edip velileri ikna etmeye çalışıyor ve en az 25 öğrenci toplayamayan öğretmenlerin sözleşmeleri feshediliyor. Siirt'te eğitim alanında sürdürülen çalışmalara toplumun dikkatini çekmek ve muhtarların daha çok katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla ilginç bir proje de uygulanıyor. Çocukların okula gitmesinde en çok çaba harcayan ve başarılı olan muhtarlar il ve ilçe merkezlerinde düzenlenen törenlerde protokol davetlisi olarak yerlerini alıyorlar.
HAYDİ KIZLAR OKULA Eğitimde üzerinde durulan ve çözülmeye çalışılan bir başka sorun ise kız öğrencilerin okula gitme oranının düşük olması. Kadınların toplumdaki yerini güçlendirmek amacıyla yürütülen projelerde kız öğrencilere yapılan maddi yardımların yanı sıra kız yurtları inşa edilerek barınma olanakları arttırılıyor. İl genelinde özel şirketlerin de büyük desteğiyle yüz öğrenci kapasiteli beş yurt inşa ediliyor. Bu çalışmaların sonucunda ilde beş yıl içinde kızlarda okullaşma oranı yüzde 57'den yüzde 90'a çıkarılırken erkeklerde okullaşma oranı yüzde 99'u buldu.
KADINLAR UNUTULMADI Okul çağı dışındaki kadınların kendilerini geliştirebilmeleri için ilde tüm masrafları valilikçe karşılanan 13 tane toplum merkezi bulunuyor. Hiçbir kayıt ve devam şartı bulunmayan bu merkezlerde mesleki beceri ve eğitim çalışmaları yapılıyor. Kilim dokuma, kumaş boyama, dikiş, bilgisayar gibi çeşitli kursların bulunduğu toplum merkezlerinde bu etkinliklerin yanı sıra vatandaşlık dersleri ve okuma- yazma dersleri de veriliyor. Yaklaşık 3 bin kadının devam ettiği toplum merkezlerindeki eğitimler sayesinde okuma-yazma bilmeyen kadınların sayısı altı binden beş bine düştü. Başarıların baş mimarı Siirt Valisi Nuri Okutan, Siirt'i eskiden olduğu gibi Türkiye'nin en gelişmiş şehirlerinden biri yapmayı hedeflediklerini ifade ediyor. Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmanın yolunun eğitimden geçtiğinin altını çizen Okutan, Valilik Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı'nın yoksul ailelerin çocuklarına maddi yardımlarda da bulunduğunu belirtiyor. Valiliğin eğitim alanında yaptığı hamleler, özel sektörü de harekete geçirerek bu alanda yapılan yatırımların 15 trilyon liraya ulaşmasını sağladı.
FISTIKLA KALKINACAK Siirt'in başka bir hamlesi de "fıstık" alanında. Vali Nuri Okutan, eğitimdeki gelişmelerin ekonomik kalkınmayla desteklenmesi gerektiğini belirterek tarıma verdikleri önemi vurguluyor. Siirt'in doğal kaynakları göz önünde bulundurularak alınan kararda fıstık ana ürünü oluşturuyor. Tohum alımı ve teknik destek için valilik 160 milyar harcama yaparken Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan 300 milyar destek primi verildi. Türkiye'nin en büyük ağaçlandırma çalışmalarından biri olan proje kapsamında bugüne kadar altı milyon fıstık fidanının dikimi yapıldı. Üç milyon fidanın daha dikilmesi planlanıyor. Fidanların ürün vereceği on yılın sonunda yıllık 100 bin ton ürün alınması ve kişi başına gelirin üç bin dolarlık bir artışla 4 bin 100 dolara çıkması bekleniyor. Çevre illerinden daha ucuza satılan fıstık fidanlarına halkın ilgisi çok büyük. Dokuz tanesi valiliğe ait olmak üzere on beş tane fidanlık bulunan Siirt'te ağaçlandırma projesi dahilinde bin kişi fidan yetiştirmeyi öğrendi.
Zeynep YANAŞMAYAN
|
|
|
|
|
|
|
|
|