|
|
Sorunu mahkemede sor
Iraklı yargıç, işkence ve binlerce kişinin katili olmakla suçlanan Saddam soru sormaya başlayınca böyle sert çıktı Amerika, Saddam ve 11 yandaşını Irak yönetimine teslim etti. Kelepçe takılmayan Saddam idam cezası alabilir.
Irak'ta tarihi bir gün daha... Savaşın başlayışı, bitişi, geçici hükümetin yönetimi devralmasından sonra bir "teslim töreni" daha... 1979'da iktidara gelen, geçen yıl savaşla devrilen ve yıl sonunda da yakalanan Saddam Hüseyin geçici hükümete teslim edildi... Irak'ta yetkinin geçici hükümette olduğunu göstermek için Amerika, devrik liderin yasal sorumluluğunu dün saat 10.15'te Irak mahkemelerine verdi. ABD güçlerinin gözetiminde tutuklu kalmaya devam edecek olan Saddam Hüseyin (67), yargılanmasının ilk ayağı olarak dün Iraklı hakimin karşısına çıkarıldı. Avukatı ve kendisiyle birlikte yargılanacak 11 "eski kurmayı" da oradaydı. Mahkeme salonuna askerler gözetiminde sokulan Saddam, içeriye "Günaydın" diyerek girdi. Hakime birkaç soru sormak istediğini söyledi. Ancak hakim, "Yarına (bugün) kadar beklemek zorundasınız. Soruları mahkemede sorarsınız" yanıtı verdi. Sağlık durumunun iyi olduğu vurgulanan devrik lider, 35 yıllık iktidarında işlediği suçlardan dolayı idam cezası istemiyle yargılanacağı davanın ilk ayağında çıktığı ön mahkemede kelepçeli değildi. Kısa süre kaldığı mahkeme salonundan, geçici Irak hükümetinin yasal sorumluluğu altında çıkarılan Saddam, yeniden gizli tutulan bir Amerikan üssüne götürüldü. Bugün ise hakim karşısına çıkarılarak hakkındaki suçlamaların yüzüne okunması bekleniyor. Bugünkü duruşmanın basına açık olabileceği, yakalanışından bu yana Saddam'ın ilk kez ortaya çıkacağı belirtiliyor.
'KİMYASAL ALİ KORKTU' Avukatlara göre devrik lider sakin, diğer "sanıklar" ise sinirliydi. Özellikle Ali el Mecid'in korktuğu belirtildi. "Kimyasal Ali" olarak anılan El Mecid, 5 bin kişinin öldüğü Kürtler'e yönelik Halepçe katliamının sorumlusu olarak gösteriliyor. Saddam Hüseyin'in davası önümüzdeki yıl başlayacak. Saddam, Sırp diktatör Slobodan Miloseviç ve Naziler'in yargılandığı Nürnberg'ten sonra tarihin en büyük 3'üncü davasına damgasını vuruyor...
|