|
|
Çukurova gerilimi
BDDK, YKB hisselerinin North Petroleum şirketine devrine Bankalar Kanunu'na uygun olmadığı ve şirketin kredibilitesinin yetersiz görülmesi nedeniyle red kararı aldı
Çukurova Grubu'nun, Pamukbank'tan kaynaklanan borçlarının yapılandırılması için BDDK'ya verdiği yeni ödeme planının hukuki gerekçelerle reddedildiği oturum, kurul üyeleri ile bürokratların tezleri arasıda "çatışmaya" sahne oldu.
BDDK'nın, 23 Ocak cuma günkü toplantısına, Çukurova Grubu ödeme planı, öğleden sonra verilen bir önerge eklendi. Daha önce, yeni atanacak TMSF Yönetimi'ne havale edilmesi düşünülen teklif, "Yapı Kredi, BDDK velayetinde bir yıl içinde geleceğinin belirlenmesi önem taşıyor. Bu nedenle konu hala BDDK'yı ilgilendiriyor" gerekçesi ile gündeme alındı.
YENİ TEKLİF BEKLENİYOR BDDK hukukçularının ve bankacılık bölümünü uzmanlarının, "Teklifin bu haliyle kabul edilmesi Türkiye'nin mali itibarını olumsuz etkiler" yönünde görüş bildirmesi, bazı kurul üyelerinin tepkisini çekti. Üyeler, "Bu değerlendirmeyi biz yaparız. Bürokratlar, Bankalar Kanunu çerçevesinde olayı ortaya koysunlar" dedi.
BDDK üyeleri, iki hukuki gerekçe ile ödeme planını kabul etmedi. Ancak, "Grup yeni plan sunabilir" diyerek açık kapı bıraktılar. Bu nedenle karar oybirliği ile alındı.
Çukurova planı şu gerekçelerle BDKK'dan döndü: 1- Pamukbank'tan TMSF'ye geçen Yapı Kredi hisselerinin, Mehmet Emin Karamahmet'in kardeşine ait olduğu belirtilen şirkete devri, aynı isimle ilişkilendirilmesi veya görünebilir akrabalık bağları kurulması Bankalar Kanunu açısından uygun değil.
2- Ödeme planına mali destek sağlayacağı belirtilen North Petroleum Şirketi'nin kredibilitesi yeterli değil. Banka hissesi rehnine lehdar olacağı belirtilen bu şirketin bilinen tanınan bir yönetici ismi olmadığı gibi şirketin kendisi de banka sahibi olacaklarda aranan şartlara uyumlu değil. Grup, söz konusu fonu, tanınmış bir yabancı banka aracılığıyla sağlayabilirse, çözüm bulunabilir.
Borsa'daki işlem sıraları geçici olarak kapatılan Çukurova Grubu şirketleri, BDDK'nın açıklamasının ardından Borsa Başkanlığı'nın talebi üzerine açıklama yaptı.
Sıraları geçici olarak işleme kapatılan YKB, Yapı Kredi Finansal Kiralama, Yapı Kredi Yatırım Ortaklığı, Yapı Kredi Koray GYO, Yapı Kredi Sigorta, Turkcell ve Kaplamin hisseleri, ikinci seanstan itibaren işleme açıldı. Konuya ilişkin YKB'nin borsaya yaptığı açıklamada "Sözleşmeler geçerliliğini koruyor. Dolayısıyla halihazırda bir temerrüt hali bulunmayıp, yapılan ilgili anlaşma yürürlüktedir. Bunun dışında konuya ilişkin olarak bankamıza ulaşmış bilgi ve belge bulunmamaktadır" denildi.
|