|
Sofralarda Ege lezzeti
|
|
Ege'ye has otlarla yapılan yemeklerin tadı bir başka. "Mutfakta Dört Mevsim: İlkbahar-Yaz" adlı kitap ise binbir yemek tarifiyle, sizi keyifli bir lezzet yolculuğuna çıkarıyor.
*** Ege mutfağında dört mevsim
Ege'nin leziz otları ve özenle pişirilmiş yemekler. Biz hepsini tatma fırsatı bulduk ama bulamayanlar için çok hoş bir kitap önermek istiyorum. Çorbasından salatasına, deniz ürünlerinden hamur işine, bu yörenin güzel yemeklerini siz de evinizde pişirebilirsiniz
Daha dün gibi. O kadar net hatırlıyorum. Ulus'un yamaçlarından birinde bir bahçe katının terasındayız. Aşağısı Boğaz. Dolunay sihirli bir ışıkla çirkin olan her şeyi silip süpürmüş. Güzellikler önümüzde. Hanımeli rayihası dünyayı bürümüş. "Bakın daha bir ay oldu, unutmadınız değil mi" tevazuu ile. Arkada çok altta, "bel canto" geleneğinden bir opera. Masamızda Ege'den gelmiş otlar, özenle pişirilmiş yemekler. Bahçelerin içindeyiz. Yanıbaşımızdan her geçen buyur ediliyor. Herkes pürneşe. Evsahibimiz besbelli komşularının gözbebeği: Gökçen Adar.
Bize o akşam ne denli istisnai bir zaman geçirtmişti. Bir yaz gecesi rüyası gibi. Nereden hatırladık bu 10 yıl öncesinin gecesini? Postadan gelen bir kitaptan. Sürpriz sayılmaz. Gökçen Adar'dan böyle bir mesaiyi hepimiz bekliyorduk. "Mutfakta Dört Mevsim: İlkbahar- Yaz". Epsilon Yayınları tarafından basılmış. 320 sayfalık bir kitap. Bir de Gökçen Adar'ın şen şakrak ruhunu bu kitap için disipline eden biri var, üstelik o da eski arkadaşımız: Hülya Ekşigil. Kitap için söylenebilecek tek söz şu: Her mutfağa lazım. Ege'nin meltemini sofranıza taşıyacak. Kitap çorba, salata ve meze, sebze, kırmızı et, kümes, av hayvanları ve yumurta, deniz ürünleri, hamur işi pilav, tatlı, çay saati, içecek olmak üzere 10 bölümden oluşmuş. Sizin için üç örnek seçtim. Afiyet olsun!
|