kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şaraplarımızın kalitesi düşük ama yüksek fiyatla satılıyor
Şaraplarımızın kalitesi düşük ama yüksek fiyatla satılıyor
Uzmanından tüyolar

Şaraplarımızın kalitesi düşük ama yüksek fiyatla satılıyor

Şarap bilimi ve tarihi üzerine tam bir duayen olan Dr. Yusuf Kocaba?o?lu, Türkiye'de şarap kültürünün yavaş yavaş geli?ece?ini ve fiyatlar?n azalmas? gerekti?ini söylüyor: Kalitesi ile kıyaslandığında Türk şarabının fiyatı yüksek.

İyi seçilmiş bir şarap, kuşkusuz yemeği tamamlayan en önemli unsurlardan biri ve ülkemizde de artık şarap kültürü yavaş yavaş oluşmaya başladı. Ancak buna rağmen uzmanlar, tüketimin bir hayli sınırlı olduğunu söylüyor. Örneğin Varitas Şarap Eğitim Merkezi'nin Eğitim Koordinatörü Doç. Dr. Yunus Emre Kocabaşoğlu, kişi başı yıllık şarap tüketimimizin 0.7 litre olduğunu belirterek bunun nedenini fiyatın yüksekliğine bağlıyor. "Kalitesi ile kıyaslandığında, Türk şarabının fiyatı çok yüksek" diyen Kocabaşoğlu, şunları söylüyor: "Bulgar şaraplarının kalitesi çok iyi. Buna rağmen şişe fiyatı 3-5 dolar. Oysa bizim şaraplarımız 10-15 dolardan satılıyor. Öncelikle fiyatı düşük tutup, tadılmasını sağlamalıyız. İnsanlar bu kadar para verip, iyi kalitede şarap içemeyince hayal kırıklığına uğruyor. Ya bu fiyata daha yüksek kalitede şarap üretmeliyiz ya da hak ettiği fiyata satmalıyız." Şarapların kalitesiz olmasının nedenini de üreticinin üzüm bağlarına sahip olmamasına bağlıyor Kocabaşoğlu: "Şarap yapımında kullanılan üzümlerin, büyük çoğunluğu üzüm yetiştiricisinden temin ediliyor. Şarap üreticilerinin kendi bağları yok denecek kadar az. Bu önemli bir sorun." Dünya çapında yıllanmış şarap alım ve satımı ile de uğraşan ve Hollanda'da yaşayan Kocabaşoğlu, Türkiye'de şarap uzmanlığına da önem verilmediğini ifade ediyor. "İş adamları milyon dolarlık yatırımlar yapıyor, binalara ve tesislere dünya kadar para harcıyorlar ama işin uzmanları ile çalışmaktan kaçınıyorlar" diyen Kocabaşoğlu, Türkiye'de üretimden sorumlu şarap uzmanı yani önolog bulunmadığına dikkat çekiyor.

M. Pınar MERCAN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Boğaz'ın eğlence trafiği artıyor
 Hayran filan olduk yani!
 Öldürücü smaçların sahibi: Neslihan
 Truva modaya ilham verdi
 'Erkekler Neden Evlenir' kitabını erkekler için yazdı
 "Türk kadını çarpıcı makyaj istiyor"
 Engelliler için özel tasarımlar
 Dekoratif El Sanatları ve Hobi Fuarı
 Eşleri ev temizliğine ikna etmenin yolları
 En seksi iki meslek: Hemşirelik ve barmenlik
 Tüm kadınların kıskandığı güzel
HAKAN & UTKU
Kitabi diyaloglar
- İyi günler. - İyi günler...
GÜLSE BİRSEL
Üç kadından biri Ajda!
Biraz abartıyor muyuz nedir? Dün...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Piliçli patates...
ESRA CEYHAN
Alışveriş...
Islak saçlarımın sıcak rüzgarlarla...
REFİK DURBAŞ
Bir Osmanlı aydını...
Günlük yayınlanan ilk gazetemiz...
Şifalı su ile gelen sağlık
Şifalı su ile gelen sağlık
Daha çok kas-iskelet sistemi hastalıkları nedeniyle tercih edilen...
Acı çikolata tansiyon dostu
Acı çikolata tansiyon dostu
Çikolatayı küçük-büyük hemen herkes sever. O halde bir müjde verelim.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.