|
|
|
|
|
|
Şaraplarımızın kalitesi düşük ama yüksek fiyatla satılıyor
Şarap bilimi ve tarihi üzerine tam bir duayen olan Dr. Yusuf Kocaba?o?lu, Türkiye'de şarap kültürünün yavaş yavaş geli?ece?ini ve fiyatlar?n azalmas? gerekti?ini söylüyor: Kalitesi ile kıyaslandığında Türk şarabının fiyatı yüksek.
İyi seçilmiş bir şarap, kuşkusuz yemeği tamamlayan en önemli unsurlardan biri ve ülkemizde de artık şarap kültürü yavaş yavaş oluşmaya başladı. Ancak buna rağmen uzmanlar, tüketimin bir hayli sınırlı olduğunu söylüyor. Örneğin Varitas Şarap Eğitim Merkezi'nin Eğitim Koordinatörü Doç. Dr. Yunus Emre Kocabaşoğlu, kişi başı yıllık şarap tüketimimizin 0.7 litre olduğunu belirterek bunun nedenini fiyatın yüksekliğine bağlıyor. "Kalitesi ile kıyaslandığında, Türk şarabının fiyatı çok yüksek" diyen Kocabaşoğlu, şunları söylüyor: "Bulgar şaraplarının kalitesi çok iyi. Buna rağmen şişe fiyatı 3-5 dolar. Oysa bizim şaraplarımız 10-15 dolardan satılıyor. Öncelikle fiyatı düşük tutup, tadılmasını sağlamalıyız. İnsanlar bu kadar para verip, iyi kalitede şarap içemeyince hayal kırıklığına uğruyor. Ya bu fiyata daha yüksek kalitede şarap üretmeliyiz ya da hak ettiği fiyata satmalıyız." Şarapların kalitesiz olmasının nedenini de üreticinin üzüm bağlarına sahip olmamasına bağlıyor Kocabaşoğlu: "Şarap yapımında kullanılan üzümlerin, büyük çoğunluğu üzüm yetiştiricisinden temin ediliyor. Şarap üreticilerinin kendi bağları yok denecek kadar az. Bu önemli bir sorun." Dünya çapında yıllanmış şarap alım ve satımı ile de uğraşan ve Hollanda'da yaşayan Kocabaşoğlu, Türkiye'de şarap uzmanlığına da önem verilmediğini ifade ediyor. "İş adamları milyon dolarlık yatırımlar yapıyor, binalara ve tesislere dünya kadar para harcıyorlar ama işin uzmanları ile çalışmaktan kaçınıyorlar" diyen Kocabaşoğlu, Türkiye'de üretimden sorumlu şarap uzmanı yani önolog bulunmadığına dikkat çekiyor.
M. Pınar MERCAN
|
|
|
|
|
|
|
|
|