Temmuzdan itibaren mevduata verilen güvence 50 milyar ile sınırlanıyor. Ancak BDDK'dan yapılan açıklamada, "Güvence, tasarruf mevduatı mudi sayısının yüzde 99'unu kapsıyor" denildi.
BankacılıkDüzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Temmuz 2004'ten itibaren tam mevduat güvencesinden sınırlı mevduat güvencesine geçileceğini, bunun ekonomide ve mali sektörde sağlanan olumlu değişikliklerin bir sonucu olduğunu açıkladı. Kurum, yeni uygulamanın bankacılık sektörünün gelişmesinde yeni bir aşama olacağını bildirdi. Temmuz ayından itibaren uygulanmaya başlayacak sınırlı mevduat garantisine göre, her müşterinin bir bankada açacağı 50 milyar liraya kadar Türk Lirası ve döviz cinsinden tasarruf mevduatı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun güvencesi altında olacak. BDDK'dan yapılan yazılı açıklamada, "Söz konusu garanti, tasarruf mevduatı mudi sayısının yaklaşık yüzde 99'unu, sektördeki tasarruf mevduatı toplamının da yüzde 64'ünü kapsamaktadır" denildi.
POLİTİK SEÇENEK Açıklamada, Türkiye ve dünya örneklerinde mevduata tam garanti uygulamasına finans sektöründeki sistematik krizi önlemek, sonuçlandırmak ve oluşabilecek maliyetleri en aza indirmek amacıyla başvurulduğu anımsatılarak bu nedenle tam mevduat güvencesinin sınırlı bir süre için uygulanması gereken bir politik seçenek olduğu vurgulandı.
EKONOMİK İSTİKRAR Tam mevduat güvencesinden sınırlıya geçilebilmesi için makro ekonomik politikaların güçlendirilmesi, ekonomik ve mali istikrarın iyileştirilmesi, bankacılık sektörünün mali yapısının kuvvetlendirilmesi, sektör üzerindeki etkin denetim, gözetim ve düzenleme faaliyetini gerçekleştirebilecek kurumsal bir yapının oluşturulması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, "Nitekim son yıllarda ülkemizde ekonomik istikrarın sağlanması yönündeki olumlu gelişmelerin yanı sıra bankacılık sektörünün mali yapısının güçlendirilmesi yönünde önemli adımlar atılmış ve gelişmeler kaydedilmiştir" denildi. Açıklamada, ayrıca Bankalar Kanunu'nun Avrupa Birliği ve uluslararası ilke ve standartlarla uyumlu hale getirilmesi, sistematik bir yapıya kavuşturulması ve değişen ihtiyaçlara cevap verilmesi amacıyla hazırlanan yeni yasa taslağında son aşamaya gelindiği anımsatıldı.