Türk Telekom'un, onay için Telekomünikasyon Kurumu'na sunduğu yeni tarife teklifine göre, uluslararası görüşmelerin dakikası 600 bin liraya, şehirlerarası görüşmeler ise 170 bin liraya kadar iniyor.
Telekomünikasyonsektöründe serbestleşme sonrasında ortaya çıkan rekabet, tüketicilere ucuzluk olarak yansıyacak. Türk Telekom'un onay için Telekomünikasyon Kurumu'na gönderdiği tarife teklifine göre; telefon görüşmelerinin dakikası uluslararası aramalarda yüzde 50, şehirlerarasında yüzde 40 düşüyor. Yeni tarifeler, 1 Ağustos'tan geçerli olmak üzere uygulamaya girecek. Telekomünikasyon sektörü, uzak mesafe telefon hizmetleri lisanslarının verilmesiyle birlikte "kıran kırana" rekabete girdi. İlk adım sektörün "ağabeyi" olarak gösterilen Türk Telekom'dan geldi. Türk Telekom, uzun zamandır hazırlıklarını sürdürdüğü tarifelerle ilgili çalışmalarını tamamlayarak, onay için Telekomünikasyon Kurumu'na gönderdi. Telekom'un yeni tarife teklifi ile halen dakikası 1 milyon 200 bin lira olan uluslararası telefon görüşmeleri, yüzde 50 indirimle 600 bin liraya düşecek. Dakikası, 288 bin lira olan şehirlerarası görüşme ücretinde de yüzde 40 indirim yapılacak. Bu indirimin ardından şehirlerarası görüşme ücreti 170 bin liraya kadar gerileyecek. Şehiriçi görüşme ücretleri ise 3 bin liralık artışla 72 bin liradan 75 bin liraya çıkacak.
1 AĞUSTOS'TAN GEÇERLİ OLACAK Telekomünikasyon Kurumu'nun onaylaması durumunda Türk Telekom'un yeni tarifesi, 1 Ağustos'tan geçerli olmak üzere uygulamaya girecek. Telekomünikasyon Kurumu yetkilileri, Telekom'un sunduğu tarife teklifinin onaylanmasının önünde herhangi bir engelin bulunmadığına işaret ettiler. Sektörün oturmasıyla birlikte uluslararası görüşmelerin dakikasının 300 bin liraya kadar gerileyebileceği kaydediliyor. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Ömer Arasıl, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, tartışmalara neden olan dini vurgulu konuşması sırasında uluslararası görüşmelerin halen 90 sent düzeyinde bulunduğunu, bunun 40-50 sente düşeceğini belirtmişti.
ALMANYA TRAFİĞİNİ KAPMA YARIŞI Telekomünikasyon Kurumu, öngörülen koşulları yerine getiren 27 şirkete, uzak mesafe telefon hizmeti lisanslarını vermişti. Uluslararası görüşmelerin yüzde 75'inin Almanya ile gerçekleştirildiğine işaret eden yetkililer, Telekom ile sektöre yeni giren şirketlerin daha çok Almanya pazarını kapmak için yarışacağına dikkat çekiyorlar.