Meclis'ten çıkan Gıda Yasası ile üretim ve denetim yetkileri Tarım Bakanlığı'nda toplanırken, tüketiciler denetimin her aşamasında yer alabilecek.
Güvenli gıda tüketimine dair duyarlılık, toplumun çeşitli kesimlerince giderek artarken, gıdaların üretimden tüketime kadar bütün aşamalarda denetlenmesini sağlayan tasarı, önceki gece geç saatlerde yasalaştı. Yasa ile, gıdaların üretim, pazarlama ve satışı ile ilgili izin ve denetim konusundaki yetkiler, küçük istisnalar dışında Tarım Bakanlığı bünyesinde toplanıyor. Daha önce Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenen gıda sektöründe, izinler Tarım Bakanlığı, denetimler ise Sağlık Bakanlığı yetkisi altındaydı. Uygulanması için bir yıl içinde ilgili yönetmeliklerin çıkarılması gereken Gıda Yasası ile gıda üreten işyerlerinin sorumlulukları tanımlanıyor ve insan sağlığının korunması amacıyla yaptırımların caydırıcılığı artıyor. Yasa ayrıca AB gıda mevzuatı ile uyum ve gıda ile ilgili kararlarda şeffaflık ve katılımcılığın sağlanmasını amaçlıyor.
ÖZEL VE RESMİ ANALİZ Gıda maddelerinin ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin güvenliği ve kalite analizlerini yapmak üzere bakanlıkça yetkilendirilecek kamu ve özel laboratuvarlar kurulabilecek. Gıda maddeleri üreten işyerlerinde sorumlu yönetici istihdamını zorunlu kılan yasa, 'gıda maddelerinin asgari kalite ve hijyen kriterleri, pestisit ve veteriner ilaç kalıntıları, katkı maddeleri, gıdaya bulaşan zararlı maddeler, numune alma, ambalajlama, etiketleme, nakliye, depolama esasları ve analiz yöntemlerini içeren Türk Gıda Kodeksi'nin Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonu tarafından hazırlanmasını' öngörüyor. Yasa, piyasaya arz edilecek gıda ürünlerinin mevzuata uygun olmasını hüküm altına alıyor.
ETİKETLERE STANDART Yasaya göre, özel beslenme amaçlı gıdaları, fonksiyonel gıdaları ve Türk Gıda Kodeksi'nde tanımlanmamış gıdaları üreten işyerleriyle, gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten işyerleri, ürünlerin bileşiminde bulunan maddeleri tescil ettirerek izin almak zorunda olacak. Etiketleme, reklam ve tanıtım; sahte, yanıltıcı olamayacak. Gıdanın sahip olmadığı etki ve özelliklere atıfta bulunamayacak, özellikleri açısından benzer olan gıdaların üstün olduğunu beyan edilemeyecek.
* Etikette, gıda maddesinin hastalıkları iyileştirme özelliği olduğunu bildiren veya ima eden ifadeler, yanıltıcı yazı, resim, şekil ve benzerleri bulunmayacak.
* Gerektiğinde gıdaların içeriği ve özelliği hakkında tüketicilerin bilgi sahibi olmaları Bakanlıkça sağlanacak. Tüketiciler, yanıltılamayacak ve yanlış yönlendirilemeyecek. Tüketiciler, denetimin tüm aşamalarına katılabilecek.
* İzin ve tescil işlemi yaptırmadan üretime geçenler üretimden men edilecek, ürünlere el konulacak ve 1 milyar lira idari para cezası ile cezalandırılacak.
* İzin ve tescil işlemlerini yaptırdığı halde asgari teknik ve hijyen şartlarını korumadan üretim yapan işyerleri, durumlarını düzeltinceye kadar faaliyetten men edilecek, ürünlere el konulacak ve 1 milyar lira idari para cezası verilecek.
* 30 günlük süre içinde eksikliklerini gidermeyen işyerlerinin izinleri iptal edilecek. İzin almadan hayvan kesim yeri, mezbaha, kombina veya entegre et tesisi açanlara 1 milyar lira idari para cezası verilecek. Üretilen ürünlere el konulacak.
* İzinsiz faaliyete geçen özel gıda kontrol laboratuvarları faaliyetten men edilecek ve 10 milyar lira ceza verilecek.
* Sorumlu yönetici istihdam etmeyen işyerlerine 1 milyar lira ceza verilecek.
* Gıda kontrol ve denetiminde, en az lisans düzeyinde eğitim görmüş memurlar görev alacak.
Gıda bankası Yasaylagetirilen yeniliklerden biri de 'gıda bankaları'. Gıda bankaları, "Bağışlanan veya üretim fazlası, sağlığa uygun her türlü gıdayı tedarik eden, uygun şartlarda depolayan ve bu ürünleri doğrudan veya değişik yardım kuruluşları vasıtasıyla fakirlere ve doğal afetlerden etkilenenlere ulaştıran kâr amacı gütmeyen dernek ve vakıfların oluşturduğu organizasyonlar'' olacak.