Taşeron doktor yolda
Sağlık Bakanlığı bir yönetmelik değişikliği ile, daha önce temizlik ve güvenlikte geçerli olan başhekimlerin taşeron kullanma hakkını sağlık hizmetleri için de genişletti.
Buna göre hastane başhekimleri özel sözleşmeli doktor, hemşire, teknisyen, eczacı ve öteki sağlık personelini dışarıdan sözleşmeli olarak istihdam edebilecek.
*** Taşeron doktorlar geliyor
Sağlık Bakanlığı bir yönetmelik değişikliğiyle başhekimlerin, tıpkı temizlik işlerindeki gibi taşeron doktor ve hemşire çalıştırabilmeleri imkânı sağladı.
Sağlık Bakanlığı, taşeron hemşire, doktor ve sağlık teknisyeni çalıştırma dönemini başlattı. Mayıs başında Resmi Gazete'de yayımlanan bir yönetmelikle, hizmet alımının kapsamını genişleten Bakanlık, sadece temizlik hizmetlerinde başvurabildiği taşeron kullanma olanağını hemşire, teknisyen, eczacı, tıbbi sekreter ve doktoru da ekleyerek genişletti. Bundan böyle, başhekimler temizlik hizmeti satın alır gibi özel sözleşmeli sağlık çalışanı da kiralayabilecek. Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin başhekimleri ve il sağlık müdürlerinin hastanelerin eleman ve tıbbi malzeme ihtiyaçlarını gidermeleri ile ilgili olan yönetmelik değişikliğine göre, taşeron hemşire, doktor, sağlık memuru, eczacı ve diğer sağlık elemanları ile sözleşme imzalanacak. Temizlik işlerini ihaleye çıkartma yöntemi gibi, başhekimler ve il sağlık müdürleri bazı hizmetlerin gördürülmesini ihale edebilecekler. Özel şirketlerin taşeron firma olarak bir hastanenin, ihtiyaç duyduğu tüm elemanı temin amacıyla sözleşme yapması da olası olabilecek. Buna göre taşeron firma kendi bünyesine kattığı hemşireleri topluca hastanelere kiralayabilecek. Sözleşmeyi taşeron firma yapacak, kiralanan hemşire, doktor gibi sağlık personelinin maaşını da bu taşeron firma ödeyecek. Hastane yönetimi hizmeti taşeron firmadan alıp, sözleşme gereği aylık ödeme yapacak.
TAŞRA HASTANELERİ YAŞADI Ancak, bu taşeron firmaların yanında çalıştıracağı hemşire, doktor, eczacı gibi sağlık elemanlarının özlük hakları ile ilgili şartlar özel sözleşmede yer alacak. Bu kişilerin belirli bir ücret altında çalıştırılamayacakları ve sosyal güvencelerinin sağlanmış olarak hizmet primlerinin ödenmesi şarta bağlanacak. Başhekimler ihtiyaç duyulan personeli bizzat kendileri bulup, kişisel sözleşme imzalayarak da işe başlatabilecekler. Bu yöntemle, KPSS sınavı ile eleman yerleştirilemeyen taşra hastaneleri ve diğer hastanelerdeki talep edilmeyen bazı işler için özel sözleşme ile başhekimler tarafından eleman istihdamı sağlanabilecek. Yönetmelik gereği doğal afetler, acil hizmet sunulması gereken konularda Sağlık Bakanlığı ya da il sağlık müdürlükleri özel sağlık şirketlerinden hizmet satın alabilecekler. Örneğin, sel baskını olan bir ildeki sağlık ünitelerinin yetersiz kalması halinde, o ilin il sağlık müdürlüğü, ivedi olarak özel sağlık firmaları ile anlaşma yapıp hizmet alabilecek.
Zübeyir KINDIRA / ANKARA
|