Yeni Lira'ya geçiş için hemen hergün toplanan bankalar, kurumsal müşterilerini uyardı. Maliye ise ödeme cihazlarının YTL ve Yeni Kuruş'a göre işlem yapması için tebliğ yayımladı.
Türkiye, 2005 başında TL'den altı sıfır atarak Yeni Türk Lirası ile tanışacak. Bu değişimden en çok etkilenecek kesim olan bankacılar neredeyse günaşırı toplanıp dönüşüm sırasında izlenecek yolu konuşuyor. İlk olarak geçtiğimiz hafta kurumsal müşterilerine "Yeni TL'ye geçiş kılavuzu" olacak ortak bir metin gönderen bankalar, adına fatura tahsil ettikleri ve birlikte çalıştıkları 40'a yakın kurum yöneticisi ile de bir araya geldiler. Amaç geçişin sancısız olması.
Türkiye Bankalar Birliği'nde YTL'ye geçiş projesinin başındaki isim Bilgi İşlem İstatistik ve Teknoloji Grup Başkanı Cahit Sabır, ocak başından itibaren tüm resmi kayıtların YTL olarak tutulacağını belirterek, "Bu Avrupa Birliği'nin ortak para birimi Euro'ya geçişinden farklı bir süreç. Orada yuvarlama ile yaşanan sorunların bizde ortaya çıkmasını beklemiyoruz. Fiyatlarda artış yönünde bir etki doğrusu beklemiyoruz. 50 bin liranın altındaki rakam yuvarlanacak ki zaten şu anda piyasada kullanılan en küçük para birimi de bu" diyor. Bankalar Birliği YTL Çalışma Grubu düzenli olarak da hangi bankada, işlemler nasıl ilerliyor diye bir de istatistik tutuyor. Bugün için 49 bankanın 17'si dönüşüm için yazılım firmalarıyla YTL'ye geçiş anlaşması yaparken, 31'i şimdilik firma arayışını sürdürüyor. Peki dönüşümün bankalara maliyeti ne olacak? Ancak Cahit Sabır, buna yanıt vermek için henüz erken olduğunu ifade ediyor.
MALİYE STARTI VERDİ Bu arada ödeme cihazlarının YTL ve kuruşa dönüşümü ile ilgili Maliye Bakanlığı da start aldı. Bakanlığın dün Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğine göre ödeme kaydedici cihaz üretici veya ithalatçıları, cihazlarını YTL ve YKr'ye göre işlem yapacak tarzda düzenleyecekler. İşlemler en geç 31 Mart 2005 tarihine kadar tamamlanmış olacak. Cihazlar 31 Aralık 2004'e kadar TL'ye göre, 1 Ocak 2005'ten itibaren ise YTL'ye göre fiş verecek.